30 iunie 2018

SUA analizează posibilitatea retragerii trupelor americane staţionate în Germania - presă

Mircea Olteanu

Departamentul Apărării de la Washington analizează posibilitatea retragerii trupelor americane staţionate în Germania, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, s-ar fi declarat şocat de numărul de trupe americane aflate în această ţară, relatează cotidianul Washington Post, citat de Deutsche Welle.

Sursă foto: Mediafax

Cotidianul, citând surse familiare cu situaţia, a relatat că oficialii americani evaluează costul şi consecinţele mutării parţiale sau complete a trupelor americane din Germania în Polonia ori SUA. În Germania sunt staţionaţi aproximativ 35.000 de militari americani.

Trump ar fi abordat această chestiune într-o şedinţă la Casa Albă, ocazie cu care preşedintele SUA s-a declarat şocat de numărul mare de trupe americane staţionate în Germania, cel mai mare contigent de forţe SUA din Europa.

Potrivit The Washington Times, oficialii europeni ştiu de evaluarea făcută de partea americană şi încearcă să stabilească dacă reflectă intenţiile lui Trump ori este doar o tactică de negocieri înainte de summitul NATO din 11-12 iulie.
 
Preşedintele Donald Trump a criticat în repetate rânduri aliaţii NATO din Europa, în special Germania, în legătură cu faptul că nu îndeplinesc ţinta NATO privind cheltuielile pentru apărare.
 
În mai 2017, după o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel, Donald Trump a lansat acuzaţii dure privind contribuţiile proporţionale la bugetul Alianţei Nord-Atlantice, remarcând că există multe ţări care datorează "sume vaste" la bugetul NATO.
 
"Aceste naţiuni trebuie să plătească ceea ce datorează", a insistat Trump. 
 
Germania nu a atins încă nivelul unui buget al apărării de 2% din PIB, iar Guvernul Angela Merkel a semnalat în mai multe rânduri că acest cuantum nu va fi atins curând.