14 septembrie 2023

SUA analizează modalităţile de control al spectrului electromagnetic din Ucraina pentru a-şi îmbunătăţi capabilităţile de război electronic

Andreea Soare

Forţele ucrainene exploatează slăbiciunile din capabilităţile ruseşti de bruiaj, reuşind în acest fel să obţină avantaje în câmpul de luptă, a declarat comandantul Forţelor Aeriene ale SUA, potrivit Defense News.

Sursă foto: Mediafax

În Ucraina, Rusia a folosit intens echipamente dedicate războiului electronic, precum un mix de sisteme de bruiaj al GPS-ului pentru a slăbi capacităţile Kievului când vine vorba despre muniţia ghidată şi aeronave. Rusia a folosit sistemele pe front şi pentru a încetini contraofensiva Ucrainei, însă lungimea frontului a împiedicat acoperirea totală cu aceste sisteme, după cum susţine Ucraina. Totodată, ucrainenii au primit de la SUA rachete anti-radar RTX AGM-88 pentru a îmbunătăţii capabilităţile de război electronic ale armatei.

În timp ce armata rusă încearcă să distrugă capabilităţile de comandă şi control ale Ucrainei şi să-i blocheze, astfel, accesul la spectrul electromagnetic, folosit, printre altele, pentru ghidajul armelor şi pentru comunicaţii, ucrainenii par să fie eficienţi în aplicarea metodelor războiului electronic, a declarat colonelul Josh Koslov, comandantul detaşamentului 350 Spectrum Warfare Wing.

„Rapiditatea demonstrată de ambele părţi, în felul în care îşi desfăşoară operaţiunile în spectru, este impresionantă”, a spus colonelul.

În acest context, SUA analizează acest aspect al războiului din Ucraina, întrucât Pentagonul lucrează la refacerea arsenalului echipamentelor de bruiaj, în vederea pregătirii pentru posibile conflicte cu Rusia sau China.

„În viitor, pentru noi, dacă ne confruntăm cu cineva, rapiditatea este cheia succesului în spectru (n.r. electromagnetic)”, a spus Koslov.

„Dacă nu ai controlul spectrului, vei avea victime. Am văzut acest scenariu de mai multe ori în conflict”, a continuat acesta.

Anul acesta, şeful statului major al forţelor aeriene, generalul Brown, a avertizat Congresul că Departamentul Apărării pierde abilitatea de a se apăra în faţa atacurilor în spectrul electromagnetic şi că astfel trupele americane sunt expuse riscurilor. Sistemele avansate dedicate războiului electronic au fost neglijate după Războiul Rece.