26 iunie 2018

SUA ameninţă Turcia, aliat în cadrul NATO, că vor fi "consecinţe" dacă achiziţionează sisteme S-400

Mihai Draghici

Decizia Turciei de a cumpăra sisteme antiaeriene S-400 din Rusia va avea "consecinţe", a avertizat marţi Wess Mitchell, asistent al secretarului de Stat american pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice.

Sursă foto: Mediafax

"Am transmis foarte clar că, în cazul în care Turcia va achiziţiona sisteme antiaeriene S-400, vor exista consecinţe. Vom introduce sancţiuni în virtutea Legii pentru contracararea adversarilor SUA (CAATSA)", a declarat Wess Mitchell în cursul întâlnirii cu membrii Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului Statelor Unite, informează site-ul Eurasiafuture.com şi agenţia de presă RIA Novosti.

Recent, Senatul Statelor Unite a adoptat o nouă versiune a bugetului apărării pe anul 2019 care prevede oprirea participării Turciei la programul de avioane de vânătoare F-35 din cauza intenţiei Administraţiei Recep Tayyip Erdogan de a cumpăra sisteme antiaeriene din Rusia.

Avertismentul Statelor Unite intervine la doar două zile după ce Recep Tayyip Erdogan a obţinut un nou mandat de preşedinte al Turciei. Liderul de la Ankara afirmase că ameninţările Statelor Unite cu sancţiuni nu vor împiedica Turcia să cumpere sisteme antiaeriene S-400 din Rusia. Recep Erdogan a propus chiar colaborarea cu Rusia pentru fabricarea viitorului sistem antiaerian S-500.

"Credem că avem atribuţiile de tip legal care să ne permită blocarea transferului avioanelor F-35 în anumite circumsnţe, inclusiv cele privind raţiuni de siguranţă naţională", a argumentat Wess Mitchell.

"Turcia este un partener constant în operaţiunile împotriva reţelei teroriste Stat Islamic şi în eforturile de limitare a imigraţiei, fiind şi un element indispensabil în contracararea Iranului. Aşteptăm să colaborăm cu preşedintele Erdogan în abordarea acestor provocări, dar trebuie rezolvate şi problemele bilaterale", a subliniat Wess Mitchel, cerând eliberarea pastorului american Andrew Craig, acuzat de autorităţile turce de spionaj, şi a membrilor Mişcării lui Fethullah Gülen.

Autorităţile turce au arestat sau au destituit zeci de mii de persoane, în principal militari, jurnalişti, magistraţi şi profesori universitari, sub acuzaţia de implicare în tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 sau de susţinere acordată mişcării clericului Fethullah Gülen. Disidentul turc aflat în SUA a negat orice implicare în complotul militar. Cazul lui generează tensiuni în relaţiile dintre Ankara şi Washington, iar situaţia s-a deteriorat din cauza susţinerii acordate de SUA unor grupuri insurgente kurde din Siria şi a hotărârii Turciei de a cumpăra sisteme antiaeriene din Rusia.