08 aprilie 2021

SUA ameninţă China că va boicota Jocurile Olimpice de anul viitor de la Beijing

Serban Picu

După ce Statele Unite au anunţat că se gândesc să boicoteze Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, China le-a dat un răspuns rapid.

Sursă foto: Mediafax

Ministrul de externe al Chinei a spus că nu vor permite aşa ceva şi că vor lucra alături de toate părţile implicate ca să facă din Jocurile Olimpice de la Beijing un eveniment olimpic extraordinar.

„Cu privire la aşa-zisul boicot al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, vreau să subliniez că implicarea politicii în sport este împotriva spiritului olimpic şi dăunează intereselor sportivilor din toate ţările şi ţelului olimpic internaţional”, a declarat Zhao Lijian, ministrul de externe al Chinei.

Un precedent există. Statele Unite au mai boicotat şi Jocurile Olimpice din 1980, de la Moscova. Atunci, sute de sportivi americani nu au mai putut să îşi vadă visul cu ochii

„Într-un final l-am întrebat pe preşedintele Şefilor de Stat Major „Poţi să îmi spui că o viaţă, măcar o viaţă de om va fi salvată dacă noi nu mergem la Moscova?”. Mi-a zis „Nu”. Asta i-a pus capac pentru mine”, povesteşte Anita Defrantz, fostă canotoare americană, care a ratat olimpiada din 1980.