10 iunie 2023

SUA afirmă că Iranul ajută Rusia să construiască o fabrică de drone

Ana Cohut

Oficiali ai serviciilor secrete americane spun că Iranul şi Rusia continuă să îşi consolideze cooperarea militară şi asistenţa în domeniul armelor.

Sursă foto: Mediafax
Statele Unite au acuzat guvernul iranian că a ajutat Rusia să construiască o fabrică de drone în apropiere de Moscova, într-o escaladare a cooperării lor în domeniul apărării.
 
Într-o declaraţie făcută vineri, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby, a citat concluziile serviciilor de informaţii americane care indică faptul că Iranul a oferit sprijin material pentru această fabrică, care ar putea fi operaţională până la începutul anului viitor.
 
De asemenea, oficialii americani au dezminţit de două ori afirmaţiile potrivit cărora Iranul a trimis sute de drone, sau vehicule aeriene fără pilot (UAV), Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina, unde a fost lansată o invazie la scară largă în 2022.
 
"Rusia a folosit drone iraniene în ultimele săptămâni pentru a lovi Kievul şi a teroriza populaţia ucraineană, iar parteneriatul militar Rusia-Iran pare să se întărească", a afirmat Kirby în declaraţia de vineri.
 
"Suntem, de asemenea, îngrijoraţi de faptul că Rusia colaborează cu Iranul pentru a produce UAV-uri iraniene din interiorul Rusiei".
 
Administraţia preşedintelui american Joe Biden, cel mai important susţinător al Ucrainei, afirmase anterior că Iranul şi Rusia discută posibilitatea înfiinţării unei linii de asamblare a dronelor în interiorul Rusiei, relatează Al Jazeera
 
Kirby a declarat că oficialii serviciilor de informaţii americane cred în prezent că uzina de producţie este înfiinţată în zona economică specială Alabuga, la câteva sute de kilometri est de Moscova.
 
Însă Rusia a negat că a folosit drone de fabricaţie iraniană în Ucraina. Între timp, Iranul a recunoscut că a trimis drone către Rusia, dar afirmă că a făcut acest lucru înainte de invazia condamnată pe scară largă a Rusiei din februarie 2022.
 
Cu toate acestea, SUA au acuzat Iranul de complicitate în invazia rusă, care a ucis mii de oameni şi a strămutat aproape 14 milioane de persoane, potrivit ONU.
 
Vineri, Kirby a declarat că Iranul a continuat să trimită drone în Rusia, trimiţându-le prin Marea Caspică către portul rusesc Makhachkala. Administraţia Biden a sancţionat anterior firmele iraniene de apărare implicate în producţia de drone.