06 august 2019

SUA acuză China, în mod oficial, de manipulare valutară, pentru prima dată după mai multe decenii

Mircea Olteanu

Administraţia SUA a ajuns la concluzia că Guvernul Chinei manipulează valoarea monedei sale naţionale, yuan-ul, fiind pentru prima oară după anul 1994 când Washingtonul aplică această etichetă Chinei, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Decizia autorităţilor americane vine după ce Guvernul de la Beijing a permis luni deprecierea valorii yuan-ului sub pragul de 7 unităţi pentru un dolar, în contextul în care devalorizarea monedei ar ajuta companiile chineze să atenueze costurile suplimentare generate de taxele vamale mai ridicate impuse recent de SUA în contextul disputelor comerciale între cele două ţări.

Trezoreria SUA a comunicat luni că Banca Populară a Chinei a indicat foarte clar că autorităţile chineze au un control amplu asupra cursului de schimb al yuan-ului.

Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA, a mai afirmat că va discuta cu Fondul Monetar Internaţional pentru a elimina competiţia incorectă din partea Chinei.

Potrivit Trezoreriei americane, acţiunile Chinei încalcă angajamentele sale privind evitarea devalorizării concurenţiale, ca parte a Grupului celor 20 de ţări industrializate (G20).

Deprecierea yuan-ului a generat temeri privind un potenţial război valutar între cele două ţări, iar măsura Beijingului ar putea determina Statele Unite să impună taxe vamale şi mai ridicate pentru produsele importate din China.

Investitorii de pe piaţa bursieră din SUA sunt în mod special preocupaţi că Administraţia Trump ar putea încerca să deprecieze dolarul, provocând astfel un război valutar care ar eroda puterea de cumpărare a americanilor.

În mai multe rânduri, preşedintele american Donald Trump a acuzat China şi Uniunea Europeană că sunt implicate într-un "joc major de manipulare monetară" pentru a concura cu Statele Unite, adăugând că Washingtonul ar trebui să facă acelaşi lucru.

O valoare mai scăzută a dolarului ar stimula exporturile americane, însă ar putea determina investitorii străini, ce ajută la finanţarea datoriei federale, să renunţe la investiţiile în SUA din cauza deprecierii monedei americane, fapt care le-ar scădea profiturile.