08 martie 2019

Studiu: Liderii populişti contribuie la reducerea inegalităţilor şi la erodarea libertăţilor

Mihai Draghici

Liderii politici populişti sunt asociaţi cu reduceri semnificative ale situaţiilor de inegalităţi economice în întreaga lume şi cu erodarea libertăţilor, arată un studiu citat de cotidianul The Guardian.

"Preşedinţii şi premierii populişti sunt asociaţi cu reduceri semnifictive ale inegalităţilor economice în întreaga lume, conform unui studiu care contestă presupunerea că populismul are doar consecinţe negative. Cu toate acestea, cercetările efectuate de experţi politici şi economici relevă că guvernele conduse de lideri populişti sunt asociate şi cu erodarea calităţii alegerilor, cu eliminarea constrângerilor asupra puterii executive şi cu scăderea dramatică a libertăţii presei", comentează cotidianul The Guardian, într-un articol intitulat "Liderii populişti, asociaţi cu reducerea inegalităţilor / Populiştii de stânga şi de dreapta au redus distanţele dintre bogaţi şi săraci, dar au erodat şi libertăţile".

Studiul a fost efectuat de "Grupul Populism" ("Team Populism"), format din cercetători care au analizat situaţiile politice din 40 de ţări. Cel mai surprinzător rezultat este că liderii populişti tind să reducă diferenţele dintre bogaţi şi săraci. Efectele asupra inegalităţilor au fost constatate în principal în ţări din America Latină conduse de regimuri de stânga.

"Rezultatul este contrar celor ce aşteptam", afirmă David Doyle, profesor asociat la Universitatea Oxford.