05 iunie 2023

Stoltenberg spune că Turcia şi Suedia vor purta noi discuţii privind aderarea la NATO

Iulian Moşneagu

Turcia a fost de acord să organizeze o nouă întâlnire cu Suedia, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timp ce presiunea creşte pentru ca Ankara să aprobe cererea Stockholmului de a adera la alianţă.

Sursă foto: Mediafax

Vorbind cu reporterii după discuţiile cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan la Istanbul, şeful NATO a subliniat că "Suedia a luat măsuri concrete semnificative pentru a răspunde preocupărilor Turciei" şi a anunţat că părţile vor avea o întâlnire săptămâna următoare.

Suedia şi Finlanda au solicitat să adere la NATO în mai 2022. Turcia şi Ungaria au blocat procesele de aprobare parlamentară pentru cele două ţări, permiţând în cele din urmă Finlandei să devină membru, dar refuzând în continuare să îşi dea acordul pentru candidatura Suediei.

"Aderarea va face Suedia mai sigură, dar şi NATO şi Turcia mai puternice", a declarat Stoltenberg. "Aştept cu nerăbdare", a adăugat el, "să finalizăm aderarea Suediei cât mai curând posibil"."

Oficialii occidentali spun că speră ca Turcia să aprobe candidatura Suediei acum că alegerile din Turcia s-au încheiat, presiunea crescând pentru ca atât Ankara, cât şi Budapesta să îşi finalizeze procesele de aprobare parlamentară înainte ca liderii NATO să se reunească pentru un summit la Vilnius luna viitoare.

Duminică, Stoltenberg a reiterat presiunea pentru aderare înainte de reuniune. Mai este "încă timp", a spus el, "pentru ca acest lucru să se întâmple până la summitul de la Vilnius".