08 iunie 2023

Stoltenberg: NATO analizează opţiuni pentru a oferi garanţii de securitate Ucrainei

Mihai Draghici

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să discute despre opţiuni pentru a oferi Ucrainei garanţii de securitate post-conflict, a afirmat miercuri Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, subliniind însă că nu vor fi clauze de apărare similare cu cele ale statelor membre.

Sursă foto: Mediafax

Stoltenberg a declarat, cu ocazia unui eveniment desfăşurat la Bruxelles, că, la finalul conflictului, NATO ar trebui să ofere garanţii de securitate pentru a se asigura că Rusia nu va lansa o nouă agresiune militară împotriva Ucrainei.

Însă secretarul general al NATO a subliniat, conform agenţiei Reuters, că Ucraina nu va putea primi garanţii de apărare colectivă specifice Articolului 5 al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg a subliniat că se aşteaptă ca aliaţii din cadrul NATO să transmită un semnal clar de continuare a susţinerii pentru Ucraina cu ocazia summitului programat în iulie în Lituania.

Stoltenberg a subliniat că porţile Alianţei Nord-Atlantice rămân deschise şi că o eventuală decizie de integrare a Ucrainei în viitor trebuie să aparţină doar Kievului şi NATO. Acum, cel mai important lucru este ca Ucraina să reuşească să se menţină stat suveran şi independent, a subliniat Stoltenberg, conform unui comunicat postat pe site-ul NATO.