04 iunie 2019

Stoltenberg anunţă că NATO este pregătită să primească Macedonia de Nord în alianţă transatlantică

Mircea Olteanu

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a lăudat Macedonia de Nord în legătură cu realizarea reformelor necesare pentru aderarea la alianţă transatlantică, ce ar urma să se producă anul viitor, informează cotidianul Kathimerini.

Sursă foto: Mediafax

"Suntem pregătiţi să vă primim", a declarat Stoltenberg după o întrevedere cu premierul de la Skopje, Zoran Zaev.

"Este important să felicităm Macedonia de Nord pentru reformele pe care le-aţi implementat", a adăugat secretarul general al NATO.

În luna februarie, statele membre ale alianţei transatlantice au semnat un acord privind primirea Macedoniei de Nord în NATO. Procesul de ratificare durează în general aproximativ un an.

Aderarea Macedoniei de Nord la UE şi NATO a fost blocată până recent de Grecia din cauza unei dispute privind numele ţării. Modificarea denumirii statului, din „Republica Macedonia” (recunoscută la nivel internaţional sub denumirea „Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei”, n.r.) în „Republica Macedonia de Nord”, a fost o condiţie impusă de Grecia pentru ca Atena să nu se mai opună aderării acestei ţări la diverse organizaţii internaţionale, inclusiv UE şi NATO. Modificarea denumirii statului a fost decisă în urma Acordului de la Prespa, semnat în 2018.

Rusia susţine că NATO subminează securitatea în regiunea balcanică prin primirea în alianţă a unor state din această zonă.