18 iunie 2019

Stocurile de uraniu îmbogăţit ale Iranului vor depăşi limitele impuse de Acordul nuclear pe 27 iunie

Andrei Vacaru

Autorităţile iraniene au anunţat că pe 27 iunie stocurile de uraniu îmbogăţit ale Iranului vor depăşi limitele negociate în cadrul Acordului nuclear din 2015, informează BBC.

Sursă foto: Mediafax

Organizaţia iraniană pentru Energie Atomică a anunţat că producţia de uraniu îmbogăţit, folosit pentru producerea de combustibil nuclear, dar care poate fi utilizat şi pentru fabricarea de arme nucleare, a crescut de patru ori faţă de nivelul obişnuit. Totuşi, instituţia a anunţat că „încă este timp” pentru ca ţările europene să acţioneze pentru a proteja Iranul de sancţiunile impuse de către Statele Unite.

Pe de altă parte, Washingtonul, care s-a retras din Acordul nuclear anul trecut, acuză Iranul de „şantaj nuclear”. „Acesta este tiparul de 40 de ani, aşa se comportă regimul din Iran”, a declarat Morgan Ortagus, purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat. „Vrem să transmitem comunităţii internaţionale că nu trebuie să cedăm în faţa acestui şantaj nuclear pe care îl practică regimul iranian”, a adăugat ea.

Marea Britanie, Franţa şi Germania au avertizat Iranul să nu încalce prevederile Acordului din 2015, în caz contrar fiind nevoite să reimpună şi ele sancţiunile ridicate în urma semnării acestui document.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia doresc să menţină Acordul nuclear cu Teheranul. În urma reintroducerii sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la aplicarea unor angajamente asumate prin Acordului nuclear în cazul în care marile puteri semnatare nu îşi respectă promisiunile făcute în acord, inclusiv privind eliminarea sancţiunilor economice.

Mai mult, oficiali de la Teheran au comunicat că Iranul ar putea obţine în patru zile uraniu îmbogăţit până la un nivel de puritate de 20%.

Experţii sunt de părere că timpul necesar pentru obţinerea de uraniu cu o puritate de 90%, nivel propice pentru fabricarea de arme nucleare, se înjumătăţeşte în momentul în care uraniul a fost îmbogăţit până la nivelul de puritate de 20%.

În conformitate cu termeni acordului atomic cu marile puteri, Iranul are voie să îmbogăţească uraniu până la un nivel de puritate de 3,67%.

Kremlinul a anunţat că până în acest moment Iranul şi-a respectat angajamentele luate în cadrul Acordului, iar Moscova nu are nicio informaţie cu privire la comunicatul autorităţilor iraniene. „Nu am văzut acest comunicat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că în cazul în care Iranul nu îşi va respecta angajamentele, comunitatea internaţională ar trebui să impună sancţiuni Teheranului. „Dacă Iranul îşi va îndeplini ameninţările şi va încălca Acordul nuclear, atunci comunitatea internaţională va trebui să implementeze, imediat, mecanismul de sancţiuni”, a spus acesta. „În orice caz, Israelul nu va permite ca Iranul să obţină arma nucleară”, a mai spus el.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că regretă anunţul Iranului, dar că Parisul va purta negocieri cu Teheranul şi partenerii săi pentru a evita o înrăutăţire a situaţiei. „Regret anunţul pe care Iranul l-a făcut astăzi, dar cum a anunţat şi AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, n.r.), Iranul îşi respectă angajamentele şi încurajăm autorităţile din această ţară să aibă răbdare şi să fie responsabile”, a declarat acesta.