”Statul Islamic” şi coronavirusul
Sorin ButiriOrganizaţia teroristă ”Statul Islamic din Irak şi Levant” a adoptat o poziţie preventivă în cazul pandemiei coronavirusului şi i-a sfătuit pe membrii săi să nu călătorească în Europa. De asemenea, citând Coranul şi nu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, SIIL i-a sfătuit pe membrii şi simpatizanţii săi să respecte măsuri de igienă personală pentru a preveni răspândirea virusului în cadrul organizaţiei.
Conform Homeland Security Today, organizaţia teroristă ”Statul Islamic din Irak şi Levant” (SIIL) a emis o ”avertizare de călătorie” pentru membrii şi simpatizanţii săi, solicitându-le să evite deplasările către Europa, focarul actual al pandemiei de coronavirus, dar şi către alte zone afectate de acest virus.
Mesajul a fost trimis prin buletinul informativ al-Naba şi solicită membrilor şi simpatizanţilor SIIL să nu se deplaseze către Europa sau, dacă se află deja acolo, să nu se întoarcă în teritoriile controlate de SIIL. Într-o pagină grafică, mesajul SIIL instruieşte militanţii cu privire la modul de a opri răspândirea pandemiei în cadrul organizaţiei. Astfel, membrii SIIL sunt sfătuiţi să „aibă încredere în Allah şi să caute refugiu în El” în această grea încercare, dar şi să ”îşi acopere gura atunci când cască sau strănută şi să se spele pe mâini frecvent, de cel puţin trei ori pe zi”.
La fel ca multe alte publicaţii radical islamiste, al-Naba a mediatizat şi motivat răspândirea coronavirusului de la începutul acestui an, când a scris că „noul virus răspândeşte moartea şi teroarea în China” ca urmare a represiunilor la care este supusă minoritatea musulmană uigură de către guvernul de la Beijing. În aceeaşi ediţie, SIIL îşi exprima îngrijorarea că membrii minorităţii amintite ar putea aduce virusul în zonele aflate sub controlul său.
Până în prezent, în ţările africane unde grupurile afiliate SIIL sunt foarte active a fost înregistrat un număr mic de cazuri de infectări cu coronavirus. Situaţia de securitate din Siria şi Yemen fac imposibilă identificarea şi monitorizarea cazurilor de infectare cu coronavirus din cele două ţări.
SIIL nu mai are un ”califat”, ceea ce înseamnă că nu mai controlează o suprafaţă mare de teritoriu din Irak şi Siria. Potrivit ”Institute for the Study of War”, SIIL controlează în continuare zone mici, în special la vest de Palmyra şi la nord de Abu Kamal, şi unele dintre rutele de comunicaţie terestre din Siria. În Irak, SIIL a reuşit să respingă o acţiune comună a coaliţiei internaţionale şi forţelor irakiene, într-o zonă de lângă Makhmour, cu câteva zile înainte de a lansa avertismentul de călătorie în Europa.
În celelalte ţări (Afganistan, Algeria, Egipt, India, Indonezia, Irak şi Filipine) în care activează grupuri afiliate SIIL, au fost confirmate numeroase cazuri de infectări cu noul virus. Mai mult decât atât, fiind o entitate non-statală, SIIL nu va raporta cazurile de infectare din cadrul organizaţiei la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. De asemenea, este greu de crezut că un membru sau simpatizant SIIL aflat în statele democratice se va prezenta la camera de gardă a unui spital pentru testare, în condiţiile în care acesta ar putea fi pe lista persoanelor urmărite pentru terorism şi arestat de către instituţiile de ordine publică. Cel mai probabil, acesta se va auto-izola la domiciliu.
Cu toate acestea, conform unui recent raport al Departamentului Apărării al SUA, „SIIL are suficiente resurse umane şi financiare, dar şi capacităţi de planificare care îi permit să continue acţiunile împotriva forţelor armate care i se opun în Siria şi Irak”.
Pericolul terorist rămâne redus pentru Europa în aceste condiţii. Chiar dacă valul migrator dinspre Orientul Mijlociu şi Africa s-a redus semnificativ, persistă totuşi posibilitatea ajungerii pe teritoriul european a unor imigranţi infectaţi cu noul virus. Unii dintre aceştia ar putea fi chiar membrii SIIL, care fie ignoră ”avertismentul de călătorie”, fie primesc o misiune în acest sens.