15 mai 2024

Statul Islamic Khorasan se pregăteşte de declararea controlului asupra unei regiuni din Afghanistan

Andreea Soare

Filiala Statului Islamic din Afganistan, Khorasan, se pregăteşte să declare controlul asupra unei regiuni din această ţară, pentru prima dată de la retragerea americanilor din teritoriul afgan şi preluarea controlului ţării de către talibani.

Sursă foto: Hepta

Informaţia a fost prezentată de Centrul pentru Studiul Afganistanului, din Moscova.

 Până acum, SI-Khorasan nu a controlat oficial vreo porţiune semnificativă a teritoriului afgan, deşi îşi desfăşoară activităţile majoritar în estul provinciei Kunar. Raportul centrului susţine, însă, că grupul se pregăteşte de stabilirea primului „tamkin”.

Un „tamkin” este o unitate administrativă în Wilayat Khorasan, care înseamnă că un anumit sector teritorial este controlat de către un grup afgan afiliat ISIS.

În acest moment, grupul afgan afiliat ISIS se află în estul provinciei Kunar, însă se plănuieşte declararea a două judeţe din Kunar drept „tamkin”. Liderul unei astfel de unităţi administrative va fi Muhabullah Muaz, cunoscut şi sub numele de Omar Bilal. Acesta este membru al grupului afgan afiliat ISIL şi coordonează, în prezent, o unitate ISIS din Kunar.

SI-Khorasan este unul dintre cele mai violente grupuri din Afganistan, afiliate ISIS. Grupul a fost format în 2014, după ce mai mulţi membri Al-Qaeda, Tehrik-e-Taliban şi talibani din Afganistan şi Pakistan şi-au unit forţele. În ianuarie 2015, Statul Islamic a anunţat oficial extinderea în provincia Khorasan. Se estimează că SI-Khorasan are între 4.000 şi 6.000 de membri.

SI-Khorasan a devenit cel mai activ grup terorist din Afganistan, după 2021, iar în 2022 a devenit grupul care a ocupat al treilea loc în topul grupurilor teroriste care au provocat cel mai mare număr de morţi, la nivel mondial. Acesta este şi grupul care a atacat aeroportul din Kabul la retragerea americanilor, atac care s-a încheiat cu moartea a 170 de afgani şi 13 militari americani.