13 iunie 2019

”Statul Islamic în Peninsula Sinai” - o ameninţare pentru Egipt

Monitorul Apărării şi Securităţii

• De la înfiinţarea sa din 2014, ”Statul Islamic în Peninsula Sinai” (SI în Sinai) a executat numeroase atacuri teroriste pe timpul cărora sute de membri ai forţelor de securitate egiptene au fost răniţi sau ucişi.• Ultimul atentat a avut loc săptămâna trecută, când SI în Sinai a atacat un post de control al poliţiei şi a omorât opt poliţişti. Pe lângă pierderile umane, astfel de atacuri afectează în mod semnificativ industria turismului din Egipt.• Pe lângă forţele de securitate egiptene, SI în Sinai îşi direcţionează atacurile şi asupra credincioşilor altor culte, amplificând tensiunile dintre sunniţi şi alte grupuri religioase.• În pofida acţiunilor contrateroriste agresive desfăşurate de forţele de securitate egiptene, SI în Sinai continuă să dispună de capacităţi operaţionale şi logistice suficiente pentru a executa atentate şi atacuri armate de complexe, de amploare şi bine coordonate.

Sursă foto: Mediafax

***

Săptămâna trecută, SI din Sinai a executat un atac asupra unui punct de control al poliţiei instalat în localitatea Arish, în nordul Peninsulei Sinai. La scurt timp după atac, prin intermediul ”Amaq”, agenţia de ştiri a ”Statului Islamic din Irak şi Levant” (SIIL) atacul a fost revendicat de SI în Sinai. La câteva luni după căderea ”oficială” a ”Califatului”, SI în Sinai a rămas unul dintre cel mai letale şi active grupuri afiliate SIIL. Ulterior, armata egipteană a răspuns atacului terorist, prin executarea unui raid asupra unei locuinţe din localitatea Arish. Pe timpul raidului au fost ucişi 14 terorişti şi au fost capturate arme, explozivi şi centuri explozive destinate atentatorilor sinucigaşi.

Pe lângă pierderile de vieţi omeneşti, acţiunile SI în Sinai pun în pericol industria turismului din Egipt. Cel mai semnificativ atac realizat de SI în Sinai este cel executat în 2015, împotriva zborului Metrojet 9268, soldat cu decesul a 224 de persoane aflate la bordul aeronavei. Atacul a fost realizat pe timpul decolării avionului de pe aeroportul Sharm el-Sheikh cu destinaţia Sankt-Petersburg, Rusia.  Mai recent, în decembrie 2018, membrii SI în Sinai au atacat un autobuz, omorând trei turişti vietnamezi şi pe ghidul lor egiptean. 

În afara atacării forţelor de securitate egiptene şi a turiştilor, acţiunile Si în Sinai au avut şi o componentă sectariană, menită să sporească tensiunile dintre musulmanii sunniţi şi grupurile non-sunni, inclusiv creştinii. În aprilie 2017, SI în Sinai a atacat două biserici creştine copte – una în oraşul Tanta, lângă Delta Nilului şi una în oraşul Alexandria. O săptămână mai târziu, SI în Sinai a atacat o mânăstire, fapt ce a demonstrat foarte clar că populaţia creştină este una dintre ţintele grupării teroriste. Spre sfârşitul lunii decembrie 2017, SI în Sinai a executat un atac asupra unei biserici copte din Cairo, omorând 11 creştini. Şi nu doar creştinii sunt sub asalt. În noiembrie 2017, cel mai mare atac terorist a fost executat de SI în Sinai asupra unei moschei sufi din Sinai, pe timpul căruia au fost ucişi peste 300 de musulmani sufi.

În ciuda unei campanii agresive de combatere a SI în Sinai, condusă şi desfăşurată de armata egipteană, grupul este în continuare capabil să planifice şi să execute atacuri teroriste complexe, de amploare. Găsind un refugiu în zona Peninsulei Sinai, grupul îşi asigură pe plan local resursele umane, financiare şi operaţionale necesare angajării în acţiuni teroriste sau de tip militar – ambuscade, incursiuni, acţiuni specifice gherilei. Administraţia Sisi a răspuns în forţă pentru distrugerea grupului. Pe de o parte, acţiunile militare desfăşurate de forţele de securitate s-au soldat cu uciderea şi capturarea insurgenţilor sau cu distrugerea resurselor logistice ale acestora. Pe de altă parte, prin acţiunile sau măsurile nediscriminatorii executate în rândul populaţiei, acţiunile militare au fost contraproductive, insuflând în rândul populaţiei dorinţa de a se alătura SI în Sinai pentru a scăpa de opresiunea guvernului exercitată prin forţele de securitate. Pentru populaţia săracă din Peninsula Sinai opţiunea devine astfel previzibilă. Din două ”rele” o alegi pe cea mai ”mică”.