18 iunie 2019

Statele Unite vor trimite trupe suplimentare în Orientul Mijlociu, pe fondul tensiunilor cu Iranul

Andrei Vacaru

Statele Unite vor trimite 1.000 de militari şi alte resurse către Orientul Mijlociu pe fondul tensiunilor în creştere cu Iranul, a anunţat luni Pentagonul, potrivit CNN.

Sursă foto: Mediafax

„Ca răspuns la o solicitare a Comandamentului Central al Statelor Unite pentru suplimentarea forţelor, cu recomandarea Statului Major General şi după consultări cu Casa Albă, am autorizat suplimentarea cu aproximativ 1.000 de militari a forţelor din Orientul Mijlociu”, a anunţat secretarul american al Apărării, Patrick Shanahan într-un comunicat.

„Recentele atacuri iraniene confirmă informaţiile pe care le-am primit referitoare la comportamentele ostile ale forţelor iraniene şi grupurile aliate lor, care ameninţă personalul american şi interesele Statelor Unite în regiune”, a mai spus Shanahan, care a adăugat că „Statele Unite nu îşi doresc un conflict cu Iranul”.

„Decizia de astăzi a fost luată cu scopul de a asigura siguranţa şi bunăstarea personalului nostru care lucrează în regiune şi pentru a ne proteja interesele naţionale. Vom continua să monitorizăm situaţia şi vom face ajustările necesare în funcţie de informaţiile pe care le vom primi”, a mai spus secretarul.

Noile informaţii din partea Pentagonului vin în contextul în care Departamentul american de Stat a anunţat luni că secretarul de Stat Mike Pompeo va vizita marţi centrul de comandă care supraveghează operaţiunile militare din Orientul Mijlociu, aflat în Florida. Vizita lui Pompeo a fost anunţată după ce un oficial iranian de rang înalt a declarat că Statele Unite şi Iranul se îndreaptă către „o confruntare care este foarte serioasă pentru toată lumea din regiune”.

Oficialii europeni fac apel la „maximă prudenţă” în acest caz.

La scurt timp după anunţul privind deplasarea lui Pompeo, Pentagonul a dat publicităţii un set de fotografii despre care susţine că ilustrează mai multe nave iraniene care îndepărtează o bombă dintr-unul dintre petrolierele atacate pe 13 iunie în Golful Oman. Statele Unite atribuie responsabilitatea pentru acest atac Iranului, însă Teheranul a respins ferm aceste acuzaţii.