01 septembrie 2018

Statele Unite vor înceta să mai finanţeze Agenţia ONU pentru Refugiaţii palestinieni

Mircea Olteanu

Statele Unite au anunţat că vor înceta să mai finanţeze Agenţia ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiaţi din Orientul Apropiat, afirmând că organizaţia umanitară este "iremediabil defectă", informează site-ul postului CNBC.

Washingtonul asigura aproape 30% din bugetul total al agenţiei şi a solicitat reformarea organizaţiei. Departamentul american de Stat a transmis printr-un comunicat că SUA "nu se mai angajează să mai finanţeze această operaţiune iremediabil defectă"

Potrivit comunicatului, modul de operare al agenţiei, care oferă servicii sociale, sanitare şi educaţionale refugiaţilor palestinieni, conduce la "extinderea exponenţială şi nesfârşită a comunităţii de beneficiari".

Statele Unite au donat anul trecut cu 365 de milioane de dolari pentru finanţarea proiectelor agenţiei, însă până acum anul acestea au contribuit cu doar 60 de milioane de dolari la ajutorarea refugiaţilor palestinieni din Fâşia Gaza, Cisiordania şi Iordania.

Washingtonul a anunţat în luna ianuarie că va suspenda o parte semnificativă a contribuţiei sale la finanţarea agenţiei.

Mai mult, săptămâna trecută, Departamentul de Stat a anunţat că Washingtonul va reduce cu peste 200 de milioane de dolari volumul ajutorului bilateral pentru palestinieni, în urma unei evaluări a proiectelor din Fâşia Gaza şi Cisiordania.

Un reprezentant al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas a afirmat că decizia SUA este o încercare de a forţa palestinienii să renunţe la pretenţiile asupra Ierusalimului.

Preşedintele american Donald Trump a acuzat palestinienii că blochează negocierile de pace în Orientul Mijlociu, în timp ce palestinienii afirmă că liderul de la Casa Albă are o poziţie pro-Israel.

În decembrie 2017, Trump a anunţat decizia controversată de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitala Israelului şi, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa eternă şi indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian. Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri şi Naţiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraş, subliniind că zonele trebuie negociate.