18 ianuarie 2019

Statele Unite vor începe din februarie procesul de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF)

Mircea Olteanu

Statele Unite vor demara de pe data de 2 februarie procesul de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), care va dura şase luni, în urma eşecului celei mai recente runde de discuţii pe această temă, a anunţat un oficial american, informează agenţia de ştiri Tass.

Sursă foto: Mediafax

Andrea Thompson, subsecretar pentru Controlul Armelor şi Securitate Internaţională în cadrul Departamentului de Stat al SUA, a confirmat intenţia Washingtonului în acest sens, după încheierea discuţiilor ruso-americane de la Geneva, calificate de ambele părţi drept un eşec.

SUA susţin că Rusia a dezvoltat şi a instalat un sistem de rachete, 9M729, care încalcă Tratatul INF, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, şeful delegaţiei ruse la discuţiile de la Geneva, a declarat anterior că Moscova s-a oferit să ia măsuri pentru a aplana nemulţumirile Washingtonului privind Tratatul INF, cerând în schimb măsuri în legătură cu aeronavele fără pilot, unele tipuri de rachete şi sistemele de lansare verticală Mk-41, dar SUA nu au acceptat oferta Moscovei, cerând distrugerea de către Rusia a sistemului de rachete 9M729.

"Pe baza discuţiilor de ieri (marţi, n.red.) şi a retoricii corespunzătoare de astăzi (miercuri, n.red.), nu vedem niciun indiciu că Rusia ar alege să se conformeze" cererilor Washingtonului, a declarat Thompson.

Oficialul american a mai afirmat că în acest moment nu mai sunt programate discuţii pe această temă până pe data de 2 februarie, când va expira termenul limită acordat Rusiei de Administraţia Trump pentru a se conforma prevederilor acordului.

Thompson a adăugat că în cazul în care Rusia nu va afişa disponibilitate de a se conforma acordului până la data respectivă, SUA vor înceta să-şi respecte obligaţiile, adică Pentagonul va putea cerceta şi dezvolta rachete cu lansare terestră cu rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.