22 iulie 2019

Statele Unite susţin că un avion Su-30 din Venezuela a urmărit în mod agresiv o aeronavă americană de recunoaştere | FOTO VIDEO

Mircea Olteanu

Autorităţile militare din SUA susţin că un avion de vânătoare din Venezuela a urmărit în mod agresiv o aeronavă de recunoaştere americană în spaţiul aerian internaţional, informează cotidianul The Guardian.

Sursă foto: Mediafax

Incidentul s-a produs vineri, în aceeaşi zi în care Administraţia Donald Trump a anunţat că impune sancţiuni la adresa a patru oficiali de rang înalt din cadrul agenţiei militare de contrainformaţii din Venezuela.

Autorităţile SUA au transmis, printr-un comunicat dat publicităţii duminică, că un "avion de vânătoare de fabricaţie rusă a urmărit cu agresivitate (o aeronavă) EP-3 la o distanţă nesigură în spaţiul aerian internaţional pentru o perioadă prelungită de timp, punând în pericol siguranţa echipajului şi periclitând misiunea (aeronavei) EP-3".

 

 

Cele două aparate de zbor nu au intrat în coliziune şi nici nu s-au înregistrat victime în urma incidentului.

Autorităţile militare din SUA nu au oferit detalii despre misiunea avionului EP-3 şi nici nu au precizat unde s-a produs incidentul.

"Regimul Maduro continuă să submineze legile internaţionale recunoscute şi dă dovadă de dispreţ faţă de acordurile internaţionale care permit Statelor Unite şi altor ţări să efectueze în siguranţă zboruri în spaţiul aerian internaţional", se mai afirmă în comunicatul autorităţilor militare de la Washington.

 

 

SUA au criticat şi Moscova, afirmând că incidentul "demonstrează sprijinul militar iresponsabil al Rusiei pentru regimul ilegitim al lui Maduro".

Pe de altă parte, Guvernul de la Caracas a transmis că forţele aeriene din Venezuela au respins "incursiunea unui avion american de recunoaştere şi spionaj" în zona aeroportului Maiquetia de lângă Caracas.

Două avioane de vânătoare venezuelane au interceptat aeronava americană şi au escortat-o în afara spaţiului aerian al Venezuelei, a transmis Caracasul, susţinând că prezenţa neanunţată a aeronavei americane punea în pericol siguranţa altor avioane în zonă.

Nicolas Maduro a fost contestat de Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane au continuat protestele, denunţând fraude electorale. SUA l-au recunoscut pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, drept preşedinte interimar.