21 mai 2019

Statele Unite suspectează Iranul de comiterea actelor de sabotaj din Golful Persic

Mihai Draghici

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a afirmat, marţi, că este "destul de probabil" ca Iranul să se afle în spatele actelor de sabotaj din Golful Persic.

"Nu am ajuns încă la o concluzie definitivă despre care să vorbim public, dar, ţinând cont de toate conflictele regionale din ultimul deceniu şi de forma acestor atacuri, se pare că este destul de probabil ca Iranul să se afle în spatele acestor acţiuni. Vom continua să analizăm situaţia şi, mai important, vom continua să aplicăm măsuri pentru protejarea obiectivelor americane şi pentru a contracara acţiunile anormale ale Iranului în regiune (...)", a declarat Mike Pompeo la emisiunea realizată de moderatorul Hugh Hewitt, la postul Radio Salem.

Statele Unite şi Iranul ar putea fi atrase "accidental" într-un conflict, în contextul tensiunilor din regiunea Golfului Persic, a avertizat săptămâna trecută Guvernul Marii Britanii. Arabia Saudită, principalul inamic al Iranului, susţine că două petroliere au fost vizate de acte de sabotaj în largul Emiratelor Arabe Unite. Incidentul s-a produs în contextul în care Statele Unite avertizaseră că "Iranul sau grupuri intermediare" ar putea perturba traficul maritim în Golful Persic după impunerea de noi sancţiuni americane în contexul retragerii Washingtonului din Acordul atomic internaţional.

Administraţia de la Teheran a negat implicarea în actele de sabotaj din zona Golfului Persic, dar a avertizat că aceste acţiuni au rolul de a conduce la izbucnirea unui conflict militar, a acuzat, la rândul său, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.