04 august 2018

Statele Unite speră că disputa cu Turcia privind pastorul american se va rezolva zilele următoare

Bianca Pavaluca

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a declarat sâmbătă că speră ca disputa dintre Statele Unite şi Turcia privind arestarea pastorului american se va rezolva „în zilele următoare”, în urma unei discuţii cu ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, în Singapore, relatează Reuters.

„Am avut o discuţie constructivă cu omologul meu turc ieri. Am transmis clar că este momentul ca pastorul Brunson să fie eliberat şi să-i fie permisă întoarcerea în Statele Unite. De asemenea, orice american reţinut în mod similar trebuie eliberat”, a declarat Pompeo.

„Sper că în următoarele zile acest lucru se va întâmpla”, a adăugat secretarul.

„Este de la sine înţeles că nu vă puteţi aştepta ca toate problemele să fie rezolvate în urma unei singure întâlniri. Dar am căzut de acord să lucrăm împreună şi să menţinem dialogul în următoarea perioadă”, a declarat ministrul turc de Externe.

De asemenea, acesta a descris discuţia ca fiind una constructivă.

Întrebat dacă statutul de membru al Turciei în NATO este pus în pericol de acest incident, Pompeo a declarat: „Turcia este un membru NATO cu care Statele Unite are inenţia să coopereze în continuare”.

Autorităţile de la Washington au impus la începutul săptămânii sancţiuni împotriva a doi miniştri turci, din cauza detenţiei pastorului protestant Andrew Brunson.

"La ordinul preşedintelui Donald Trump, Departamentul Trezoreriei l-a sancţionat pe ministrul turc al Justiţiei şi pe ministrul turc de Interne, dat fiind că amândoi au jucat roluri principale în arestarea pastorului Andrew Brunson", a declarat Sarah Sanders, citată de site-ul Politico.com.

"Toate proprietăţile şi activele ambilor miniştri aflate în jurisdicaţia Statelor Unite sunt blocate, iar cetăţenii americani au interdicţie de a efectua tranzacţii cu ei", a explicat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA.

Pastorul evanghelic Andrew Craig Brunson, în vârstă de 50 de ani, a fost eliberat miercuri după un an şi jumătate de închisoare, din "motive medicale", dar acum se află în arest la domiciliu. Acesta a fost arestat în ancheta privind complotul militar produs în Turcia în iulie 2016.

Donald Trump a cerut în mai multe rânduri eliberarea pastorului, afirmând că arestarea acestuia este o "ruşine".