23 aprilie 2019

Statele Unite şi Japonia au stabilit intensificarea cooperării în materie de securitate cibernetică

Mihai Draghici

Statele Unite şi Japonia au stabilit, în cadrul unei reuniuni la nivel ministerial, intensificarea cooperării în materie de securitate cibernetică şi în privinţa apărării spaţiale, anunţă Departamentul de Stat de la Washington.

Sursă foto: Mediafax

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, şi secretarul interimar al Apărării, Patrick Shanahan, s-au întâlnit, în cadrul unei reuniuni a Comitetului Consultativ SUA-Japonia desfăşurată la Washington, cu ministrul japonez de Externe, Taro Kono, şi cu ministrul nipon al Apărării, Takeshi Iwaya.

"Participanţii au exprimat preocupare în legătură cu avansul tehnologic rapid în noi domenii, inclusiv în cel spaţial, cibernetic şi în spectrul electromagnetic, evidenţiind necesitatea abordării în comun a acestor provocări pentru a asigura superioritatea alianţei bilaterale în situaţii de urgenţă (...)", a transmis Departamentul de Stat într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

"În privinţa problemelor din spaţiul cibernetic, miniştrii au recunoscut că atacurile informatice prezintă o ameninţare din ce în ce mai mare asupra securităţii şi prosperităţii Statelor Unite şi Japoniei. Pentru contracararea acestei ameninţări, miniştrii s-au angajat să intensifice cooperarea în domeniul cibernetic, inclusiv în materie de capabilităţi de disuasiune şi ripostă, dar, în mod prioritar, au subliniat că fiecare naţiune este responsabilă să dezvolte capabilităţi relevante pentru protejarea reţelelor naţionale şi a infrastructurii esenţiale", precizează Departamentul de Stat.

"Miniştrii au afirmat că legislaţia internaţională se aplică şi în domeniul cibernetic şi că un atac cibernetic ar putea constitui, în anumite circumstanţe, un atac armat definit prin Articolul V al Tratatului de Securitate SUA-Japonia (...)", subliniază Departamentul de Stat american, explicând că decizia de catalogare a unui atac informatic "atac armat" va fi luată de la caz la caz.