25 mai 2023

Statele Unite organizează o nouă reuniune a Grupului de Contact pentru Ucraina

Mihai Draghici

Statele Unite vor organiza, joi, o nouă reuniune a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, în contextul dezbaterilor referitoare la furnizarea de avioane de vânătoare occidentale, informează site-ul Tagesschau.de.

Sursă foto: Profimedia

Departamentul american al Apărării a anunţat că reuniunea de joi, care se va derula în format online, se va concentra pe "susţinerea capabilităţilor de blindate ale Ucrainei" şi pe "consolidarea apărării antiaeriene".

La reuniune vor participa miniştrii Apărării şi şefii de Stat Major din aproximativ 50 de naţiuni care oferă sprijin militar Ucrainei pentru a respinge invazia militară rusă. Reuniunea intervine în contextul dezbaterilor privind furnizarea de avioane de vânătoare de tip F-16.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a anunţat că susţine instruirea piloţilor ucraineni pe avioane de vânătoare de tip F-16, de fabricaţie americană, dar programul de pregătire se va derula în ţări europene şi va dura câteva luni. În plus, Washingtonul nu se opune furnizării de avioane F-16 Ucrainei de către ţări europene.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a afirmat că unele state europene au iniţiat deja instruirea piloţilor militari ucraineni. "Mă bucur că, în sfârşit, a început instruirea piloţilor pe avioane F-16 în mai multe ţări europene", a afirmat Borrell marţi, oferind ca exemplu Polonia. Norvegia a anunţat miercuri, potrivit site-ului Tagesschau.de, că va contribui la programul de instruire a piloţilor ucraineni.

Ministerul rus de Externe a avertizat că vor apărea "riscuri enorme" dacă statele occidentale vor furniza Ucrainei avioane de vânătoare de tip F-16.