14 ianuarie 2022

Statele Unite oferă asigurări că nu vor stabili nimic cu Rusia fără acordul UE

Mihai Draghici

Administraţia Joseph Biden a oferit asigurări că Statele Unite nu vor ajunge la niciun acord de securitate cu Rusia fără consultarea Uniunii Europene, afirmă Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Sursă foto: Mediafax

"Am avut o coordonare extrem de strânsă cu Statele Unite în ultimele zile", a declarat Josep Borrell Fontelles, conform agenţiei Reuters, cu ocazia reuniunii informale a miniştrilor UE ai Apărării, desfăşurată în oraşul francez Brest.

"Avem asigurări că nu va fi decis şi nu va fi negociat nimic fără coordonarea strânsă cu Europa şi fără participarea europenilor", a subliniat oficialul UE.

Diplomaţi din Statele Unite şi Rusia s-au întâlnit luni, în oraşul elveţian Geneva, pentru negocieri pe tema stabilităţii strategice. "Am prezentat o serie de idei prin care ambele ţări pot acţiona în sensul intereselor de securitate şi pentru îmbunătăţirea stabilităţii strategice. Statele Unite au propus o nouă întâlnire, pentru a discuta mai detaliat aceste teme bilaterale", a declarat, după reuniune, subsecretarul de Stat american Wendy Sherman, precizând că Rusia "nu poate dicta termenii politicilor externe ale altor ţări" şi nici modul în care se extinde Alianţa Nord-Atlantică.