18 ianuarie 2023

Statele Unite nu mai au ca prioritate reactivarea Acordului nuclear şi avertizează Iranul

Mihai Draghici

Administraţia Joseph Biden nu mai consideră prioritară relansarea Acordului nuclear dintre marile puteri şi Iran, a afirmat secretarul de Stat Antony Blinken, avertizând regimul de la Teheran asupra consecinţelor acţiunilor de reprimare şi susţinerii Rusiei.

Sursă foto: Mediafax

"Iranienii au distrus oportunitatea revenirii rapide la respectarea Acordului în urmă cu multe luni. A fost pe masa negocierilor această oportunitate, dar au respins-o, era o oportunitate acceptată de toate părţile", a afirmat Antony Blinken, potrivit cotidianului The Times of Israel, după întâlnirea cu ministrul britanic de Externe, James Cleverly.

Antony Blinken a criticat reprimarea protestelor din Iran şi susţinerea oferită de Teheran Moscovei. Regimul islamist de la Teheran a reprimat brutal protestele masive din ultimele luni şi a executat cel puţin patru protestatari.

"Aceste abuzuri nu vor rămâne fără consecinţe. Împreună cu multe alte ţări, am trecut la acţiuni (...), folosind mecanismele ONU pentru a trage la răspundere Iranul", a subliniat Blinken.