04 martie 2019

Statele Unite instalează temporar în Israel sistemul antibalistic THAAD, în cadrul unui exerciţiu militar comun

Mihai Draghici

Armata Statelor Unite a instalat în premieră în Israel sistemul antibalistic denumit "Terminalul zonei de apărare de mare altitudine" (Terminal High Altitude Area Defense, THAAD), în cadrul unui exerciţiu, informează site-ul cotidianului Times of Israel.

Sursă foto: Mediafax

"Obiectivul amplasării este exersarea transferului rapid în orice zonă a lumii a sistemelor complexe şi intensificarea cooperării cu sistemele antiaeriene ale Forţelor Aeriene israeliene", a comunicat armata Israelului.

"Exerciţiul evidenţiază angajamentul Statelor Unite pentru apărarea şi securitatea Israelului", precizează armata israeliană.

"Armata israeliană colaborează cu forţele americane pentru îmbunătăţirea coordonării bilaterale şi pentru consolidarea capabilităţiilor de apărare a spaţiului aerian israelian. Armata israeliană este recunoscătoare pentru acest exerciţiu şi este pregătită să protejeze spaţiul aerian israelian şi civilii de o serie de ameninţări. Exerciţiul este defensiv şi nu are legătură cu evenimente specifice", subliniază instituţia.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat instalarea sistemului antibalistic THAAD în Israel, subliniind că acest exerciţiu comun constituie "o dovadă suplimentară despre angajamentul SUA pentru securitatea Israelului".

"Relaţiile Israel-SUA nu au fost niciodată mai puternice. Salut organizarea acestui exerciţiu militar comun", a spus Netanyahu.