25 martie 2019

Statele Unite denunţă "comportamentul neconstructiv" al Rusiei faţă de criza din Venezuela

Andrei Vacaru

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a solicitat Rusiei să renunţe să îl mai susţină pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, susţinere pe care Statele Unite o consideră "comportament neconstructiv", informează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit Departamentului american de Stat, cererea lui Pompeo a fost făcută în cadrul unei convorbiri telefonice pe care acesta a avut-o luni cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

"Secretarul de Stat i-a spus ministrului Lavrov că Statele Unite şi ţările din regiune nu vor rămâne indiferente faţă de acţiunile prin care Rusia agravează situaţia din Venezuela", a informat prin intermediul unui comunicat de presă Robert Palladino, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Reacţia Statelor Unite pare a fi legată de faptul că două avioane ale forţelor aeriene ruseşti în care se aflau un oficial rus din domeniul apărării şi aproximativ 100 de soldaţi au aterizat duminică la Caracas. Departamentul de Stat nu a făcut, însă, referire directă la acest eveniment, însă a condamnat sprijinul militar pe care Rusia îl oferă "regimului ilegitim al lui Nicolas Maduro".

Potrivit Reuters, în timpul convorbirii telefonice cu Lavrov, Pompeo a solicitat Rusiei să îl sprijine pe liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, în detrimentul lui Nicolas Maduro.