25 august 2018

Statele Unite critică decizia Uniunii Europene de a oferi asistenţă financiară Iranului

Teodora Marinescu

Reprezentantul special al SUA în Iran, Brian Hook, a criticat decizia Uniunii Europene de a aloca 18 milioane de euro pentru Iran, afirmând că "transmite un mesaj greşit" şi a cerut Bruxellesului să ajute la eliminarea ameninţării venite din partea Teheranului, relatează Reuters.

"Asistenţa financiară europeană va încuraja regimul să neglijeze nevoile propriilor oameni şi va bloca schimbări politice semnificative", a declarat Brian Hook într-un comunicat.

"Oamenii din Iran înfruntă presiuni economice din cauza corupţiei Guvernului şi investiţilor făcute în terorism şi conflicte străine. Statele Unite şi Uniunea Europeană ar trebui să lucreze împreună pentru a găsi soluţii durabile care să susţină cu adevărat oamenii din Iran şi care să pună capăt ameninţărilor la adresa stabilităţii regionale şi globale", a adăugat Hook.

Uniunea Europeană a aprobat, joi, alocarea a 18 milioane de euro drept asistenţă pentru Iran, în scopul atenuării efectelor sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea Statelor Unite din Acordul atomic.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat la începutul lunii august o ordonanţă executivă prin care sunt reintroduse sancţiunile împotriva Iranului, liderul de la Casa Albă denunţând din nou Acordul nuclear "oribil" semnat de marile puteri cu Teheranul.