03 octombrie 2018

Statele Unite condamnă decizia Rusiei de a oferi Siriei sisteme de rachete S-300

Mihai Draghici

Decizia Rusiei de a oferi Siriei sisteme antiaeriene S-300 constituie o "escaladare foarte gravă" a crizei, afirmă secrerarul de Stat american, Mike Pompeo.

"Considerăm că este vorba de o escaladare foarte gravă" a crizei, a declarat miercuri Mike Pompeo, potrivit cotidianului The Jerusalem Post.

Administraţia Donald Trump avertiza în septembrie că ar putea "trage la răspundere" Rusia dacă va livra sisteme antiaeriene S-300 Siriei. "Credem că oferirea sistemelor S-300 Guvernului sirian ar fi o escaladare semnificativă din partea Rusiei şi o decizie despre care sperăm, dacă relatările de presă sunt corecte, că ar trebui să fie reanalizată", afirma recent John Bolton, considerul prezidenţial american pentru Securitate Naţională.

Administraţia Vladimir Putin a decis să ofere armatei siriene sisteme antiaeriene S-300, pentru suplimentarea capacităţilor militare după doborârea accidentală a avionului rus Iliuşin Il-20, un incident pentru care Rusia a atribuit vina Israelului. "Un sistem antiaerian modern S-300 va fi oferit armatei siriene. Este capabil să intercepteze armament aerian de la distanţa de peste 250 de kilometri şi poate lovi simultan mai multe ţinte", a declarat recent ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. El a subliniat că sistemele de rachete S-300 vor consolida puternic capabilităţile armatei siriene. "Subliniez că, la cererea părţii israeliene, noi am suspendat în 2013 livrarea de sisteme S-300 pe care eram pregătiţi să le livrăm după ce armata siriană efectuase instruirea. Acum, situaţia s-a schimbat, iar vina nu este a noastră", a spus Şoigu. Rusia a acuzat Israelul de "acţiuni iresponsabile şi neprietenoase" care au condus la doborârea de către artileria siriană a avionului militar rus, incident soldat cu 15 morţi.