21 iunie 2019

Statele Unite cer reuniune specială a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei cu Iranul

Mihai Draghici

Administraţia Donald Trump a cerut organizarea unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei cu Iranul, acuzat că a doborât o dronă militară americană, afirmă surse diplomatice citate de Agenţia France-Presse.

Sursă foto: Mediafax

Reuniunea a fost convocată pentru luni, au declarat sursele citate.

Solicitarea americană se referă la organizarea unei reuniuni private a Consiliului de Securitate ONU "pe tema celor mai recente evoluţii legate de Iran şi a incidentelor recente implicând petroliere", a declarat un diplomat, sub protecţia anonimatului.

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat, vineri, că drona militară a Statelor Unite care a fost doborâtă era escortată de un avion în care erau zeci de militari americani, subliniind că au evitat atacarea celui de-a doua aeronave. Gardienii Revoluţiei din Iran afirmă că drona militară americană ar fi pătruns în spaţiul aerian iranian, dar Comandamentul Central din SUA (CENTCOM) susţine că aparatul de zbor se afla în spaţiul aerian internaţional, deasupra Strâmtorii Hormuz. Iranul este acuzat şi de atacarea unor petroliere, în Golful Oman şi în Strâmtoarea Hormuz.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a declarat, vineri, că pregătise un atac asupra Iranului, dar l-a anulat în ultimul moment, pentru a evita producerea de victime.