04 iunie 2018

Statele Unite cer explicaţii despre "fantomele" din Piaţa Tiananmen / China respinge "criticile gratuite"

Mihai Draghici

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a îndemnat China să ofere clarificări despre "fantomele" rămase în urma protestelor prodemocratice produse în iunie 1989 în Piaţa Tiananmen din Beijing, dar Administraţia chineză a respins "criticile gratuite" ale Washingtonului.

Sursă foto: Mediafax

Autorităţile comuniste de la Beijing au folosit forţa militară, inclusiv tancuri, pentru reprimarea protestelor desfăşurate pe 4 iunie 1989 în Piaţa Tiananmen din Beijing, dar bilanţul victimelor nu a fost anunţat public, subiectul fiind interzis în dezbaterile din China. Potrivit estimărilor organizaţiilor pentru drepturile omului, bilanţul a fost de sute sau chiar mii de morţi.

Într-un comunicat, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a comemorat "pierderea tragică a vieţilor nevinovate". "După cum spunea disidentul Liu Xiaobo în discursul transmis cu ocazia primirii Premiului Nobel pentru Pace, în 2010, citit în lipsă, «fantomele evenimentelor din 4 iunie 1989 nu sunt încă lăsate să se odihnească în pace». Ne alăturăm apelurilor comunităţii internaţionale şi îndemnăm Administraţia din China să prezinte un raport public complet despre persoanele ucise, deţinute ori date dispărute în urma acestor evenimente", a declarat Mike Pompeo, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Ministerul chinez de Externe a reacţionat vehement, anunţând că a depus "note dure de protest" în urma "criticilor gratuite" şi ingerinţelor în afacerile interne ale Beijingului.

China a tras de mult timp concluzii în urma evenimentelor din acea perioadă, iar "secretarul de Stat american nu are nicio calitate să ceară Administraţiei Chinei să facă ceva", a afirmat Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Hu Xijin, editor la publicaţia naţionalistă chineză Global Times, a catalogat declaraţiile lui Mike Pompeo drept o "cascadorie fără sens" ce "reprezintă dorinţa Occidentului de a se implica în afacerile politice ale Chinei".