23 octombrie 2018

Statele Unite avertizează Arabia Saudită că asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi va avea consecinţe

Mihai Draghici

Asasinarea "brutală" a jurnalistului disident Jamal Khashoggi de către Arabia Saudită "nu va rămâne fără reacţie" la nivel internaţional, a transmis marţi după-amiază Mike Pence, vicepreşedintele Statelor Unite.

Mike Pence a transmis avertismentul la un eveniment organizat marţi de cotidianul The Washington Post, unde lucra ca editorialist jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, dispărut în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Turcia suspectează că jurnalistul disident a fost asasinat, iar Administraţia de la Riyad a confirmat că ziaristul este mort.

"Vreau să îi asigur pe toţi colegii de aici, vreau să asigur poporul american, vom merge până la capăt în această anchetă. Asasinarea brutală a unui jurnalist, a unui om nevinovat, a unui disident nu va rămâne fără o reacţie din partea SUA şi aştept şi o reacţie internaţională", a declarat Mike Pence, citat de site-ul de ştiri Axios.com.

Deşi iniţial a părut să accepte explicaţiile Arabiei Saudite, preşedintele Donald Trump s-a declarat luni "nemulţumit" de datele comunicate de Riyad, cerând rapid informaţii complete despre acest caz.

Jamal Khashoggi, editorialist al cotidioanului The Washington Post, îl critica frecvent pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman.