12 decembrie 2019

Statele Unite au testat un prototip de rachetă balistică, în contextul retragerii din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare

Mihai Draghici

Armata SUA a efectuat, joi, un test cu un prototip de rachetă balistică de tip convenţional, anunţă Departamentul american al Apărării, în contextul retragerii Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Sursă foto: US Air Force

"Joi, 12 decembrie, la ora locală 8.30 (18.30, ora României), Forţele Aeriene americane, în parteneriat cu Biroul de Capabilităţi Strategice au testat un prototip de rachetă balistică terestră din Baza aeriană Vandenberg, California", a anunţat Pentagonul într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

"Racheta testată a parcurs distanţa de 500 de kilometri şi a căzut în ocean. Datele colectate şi informaţiile obţinute prin acest test vor contribui la dezvoltarea de către Departamentul Apărării a viitoarelor capabilităţi balistice cu rază de acţiune intermediară", precizează Pentagonul.

Testul balistic nu ar fi putut fi efectuat dacă Statele Unite ar fi menţinut Tratatul cu Rusia privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), care interzicea sistemele balistice terestre cu raze de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri, a fost anulat recent, ca urmare a unei decizii a Administraţiei Donald Trump.