01 octombrie 2023

Statele Unite au prevenit temporar blocajul guvernamental după ce republicanii şi democraţii au ajuns la un consens. Soarta Ucrainei este în impas

Alexandru Stan

Sursă foto: Mediafax

SUA au prevenit blocajul guvernamental după ce Congresul a adoptat o măsură de finanţare temporară înainte de expirarea termenului limită de la miezul nopţii. 

Preşedintele Joe Biden a semnat proiectul de lege târziu sâmbătă noaptea.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a anunţat propunerea temporară sâmbătă dimineaţa, o mişcare care a venit după săptămâni de lupte interne între republicani şi un efort eşuat de a trece un proiect de lege temporar propus de republicani în cameră. Proiectul de lege a trecut Camera cu un vot covârşitor bipartisan şi apoi a fost trimis Senatului. Votul final a fost 88 la 9.

Proiectul de lege va menţine guvernarea fără probleme până pe 17 noiembrie şi include ajutor pentru dezastre naturale, dar nu finanţare suplimentară pentru Ucraina sau securitatea frontierelor.

Proiectul de lege temporar includea iniţial finanţare pentru Ucraina pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei totale din Rusia, dar fondurile au fost eliminate după ce unii conservatori au ridicat obiecţii în timpul negocierilor.

Senatorul democrat din Colorado, Michael Bennet, a întârziat temporar votul asupra proiectului de lege după ce s-a opus din cauza îngrijorărilor privind lipsa de finanţare.

Membrii bipartizani ai conducerii Senatului au emis o declaraţie comună angajându-se să voteze pentru finanţarea suplimentară pentru ajutorarea Ucrainei ,,în săptămânile următoare".

Conducerea democratică a Camerei a declarat într-o declaraţie că se aşteaptă ca McCarthy să aducă un proiect de lege separat pentru ajutorul Ucrainei la vot când Camera se întoarce.

,,Nu putem permite în niciun caz ca sprijinul american pentru Ucraina să fie întrerupt", a declarat Biden.

McCarthy a fost sfidător după vot, provocându-şi detractorii să încerce să-l înlăture, susţinând că a făcut ceea ce era necesar pentru a conduce eficient.

,,Dacă cineva vrea să facă o moţiune împotriva mea, aduceţi-o", i-a spus McCarthy lui Manu Raju de la CNN la o conferinţă de presă.

,,Trebuie să fie un adult în cameră. O să conduc cum ştiu mai bine pentru această ţară".

Se aşteaptă ca intransigenţii să forţeze un vot pentru înlăturarea lui McCarthy ca vorbitor, doar că,,nu încă", potrivit unui legislator republican.