07 iunie 2019

Statele Unite au instalat temporar sistemul antibalistic THAAD la baza de la Deveselu | VIDEO

Mircea Olteanu

Statele Unite, la cererea NATO, au instalat la baza de la Deveselu sistemul antibalistic denumit "Terminalul zonei de apărare de mare altitudine" (Terminal High Altitude Area Defense, THAAD), pentru a suplini sistemul permanent pe perioada modernizării acestuia, informează organizaţia transatlantică.

Sursă foto: Mediafax
Sistemul THAAD, amplasat la baza NATO de la Deveselu, va garanta apărarea antibalistică a aliaţilor NATO pe perioada durata lucrărilor de mentenanţă şi actualizare software a Aegis Ashore, sistemul primar de apărare antibalistică, se arată într-un comunicat publicat joi de NATO.
 
"Sistemul THAAD şi sistemele Aegis, ambele sunt sisteme pur defensive. Nu există niciun mecanism care să le permită să devină sisteme ofensive. Aşa că apărarea antibalistică este singurul rol pentru care se află aici", a declarat colonelul Thomas E. Moore, comandantul Brigăzii 174 de Artilerie Antiaeriană din SUA.
 
"Cred că este foarte important. Realitatea este că NATO ne-a cerut să fim aici, Secretarul Apărării a aprobat misiunea. Suntem aici pentru a suplini (sistemul) Aegis în timp ce se realizează operaţiunile de mentenanţă şi ne permite să continuăm să consolidăm parteneriatele cu prietenii şi aliaţii noştri din NATO. Am dezvoltat o relaţie de lucru foarte bună", a completat oficialul miliar american.
 
 
Moore a explicat că operaţiunile de mentenanţă la sistemul Aegis Ashore sunt unele de rutină.
 
"Nimic altceva nu a provocat actualizarea decât cerinţa de a actualiza programul nostru", a precizat Moore.
 
Sistemul Aegis, instalat pe nave militare, platforme fixe terestre, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui "scut antirachetă" NATO în Europa, scopul declarat fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) au fost instalate la baza de la Deveselu (România) şi vor fi montate şi în Polonia. 
 
THAAD, un sistem terestru mobil cu rol de apărare antibalistică la mare altitudine, este instalat pe camioane militare.
 
Video de pe site-ul NATO cu privire la instalarea sistemului THAAD la Deveselu: