08 aprilie 2019

Statele Unite au desemnat Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran drept organizaţie teroristă

Mihai Draghici

Statele Unite au desemnat, luni, Gardienii Revoluţiei iraniene drept organizaţie teroristă, preşedintele Donald Trump argumentând că decizia fără precedent confirmă realitatea că Iranul oferă susţinere grupurilor teroriste şi practică terorismul.

Sursă foto: Mediafax

Departamentul de Stat de la Washington a catalogat Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice drept organizaţie teroristă străină. Este prima dată când pe lista organizaţiilor teroriste alcătuită de Statele Unite se numără o structură militară de stat. Organismul militar a fost fondat de ayatollahul Ruhollah Khomeini şi este parte a Forţelor Armate create după Revoluţia islamică din 1979.

"Este vorba de o decizie fără precedent care confirmă realitatea că Iranul nu este doar un stat care finanţează terorismul, dar Gardienii Revoluţiei participă activ, finanţează şi promovează terorismul ca instrument al statului", a declarat preşedintele SUA, Donald Trump, citat de CBS News.

"Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice reprezintă principalul instrument al Administraţiei din Iran de coordonare şi implementare a campaniei teroriste mondiale. Vom continua să intensificăm presiunile financiare şi să majorăm costurile pe care regimul din Iran trebuie să le plătească pentru susţinerea activităţilor teroriste, până ce va renunţa la acest comportament negativ şi ilegal", a subliniat Trump.

"Prin această decizie, devin clar riscurile pentru cei care fac afaceri sau oferă susţinere Gardienilor Revoluţiei. Cine face afaceri cu această structură finanţează terorismul", a argumentat Trump.

"Decizia transmite un mesaj clar Teheranului: susţinerea terorismului are consecinţe grave", a avertizat Casa Albă.

Iranul consideră "ilegală" decizia SUA şi vrea să catalogheze trupele americane "grupuri teroriste"

Administraţia de la Teheran a catalogat drept "ilegală" decizia Statelor Unite de a introduce Gardienii Revoluţiei pe lista organizaţiilor teroriste, afirmând că "regimul american" este de fapt "susţinător al terorismului". "Această măsură lipsită de inteligenţă şi ilegală reprezintă o ameninţare majoră pentru stabilitatea şi pacea de la nivel regional şi internaţional", a reacţionat Consiliul Suprem pentru Siguranţă Naţională din Iran, citat de agenţia Reuters. "Iranul cataloghează regimul american ca fiind susţinător al terorismului", precizează instituţia.

Administraţia de la Teheran analizează posibilitatea de a cataloga drept "grupuri teroriste" trupele americane din Orientul Mijlociu, ca reacţie la decizia Statelor Unite privind Gardienii Revoluţiei iraniene, afirmă surse politice din Iran citate de agenţia de presă IRNA.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, i-a cerut oficial preşedintelui Hassan Rouhani să aprobe desemnarea efectivelor militare americane din Orientul Mijlociu drept "grupuri teroriste". Mohammad Javad Zarif a trimis Ambasadei Elveţiei din Teheran o notă de protest faţă de anunţul Washingtonului de a considera Gardienii Revoluţiei iraniene drept organizaţie teroristă.