23 aprilie 2019

Statele Unite au comis o "eroare majoră" politizând industria petrolieră, consideră Iranul

Mihai Draghici

Statele Unite au făcut o "eroare majoră" politizând industria petrolieră şi folosind-o ca armă, a declarat marţi Bijan Zanganeh, ministrul iranian al Petrolului, citat de agenţia de presă IRNA.

"America a făcut o greşeală majoră prin politizarea industriei petroliere şi utilizarea acesteia ca armă, pe o piaţă fragilă", a afirmat Bijan Zanganeh.

Un responsabil militar de la Teheran a declarat, luni, că Iranul ar putea bloca tranzitul maritim prin Strâmtoarea Hormuz ca reacţie la decizia Administraţiei Donald Trump de a nu mai accepta excepţii privind importurile de petrol iranian.

Administraţia Donald Trump a anunţat luni că nu va mai acorda niciunei ţări exceptări de la sancţiunile SUA privind importurile de petrol din Iran, intensificând presiunile asupra regimului de la Teheran. Decizia afectează în principal China, India, Japonia, Coreea de Sud şi Turcia.

Un oficial din cadrul Administraţiei Donald Trump a declarat că blocarea Strâmtorii Hormuz, o rută de tranzit esenţială situată la intrarea în Golful Persic, ar fi inacceptabilă.