20 aprilie 2018

Statele Unite alocă aproape un miliard de dolari pentru dezvoltarea unei rachete hipersonice, în contextul rivalităţii cu Rusia şi China

Mihai Draghici

Forţele Aeriene din Statele Unite au acordat companiei Lockheed Martin un contract în valoare de 928 de milioane de dolari pentru dezvoltarea unei rachete de croazieră hipersonice, în contextul rivalităţii cu Rusia şi China, care au anunţat proiecte similare.

Sursă foto: Mediafax

"Este vorba de unul dintre cele două proiecte ale Forţelor Aeriene pentru accelerarea cercetării şi dezvoltării unor prototipuri hipersonice", a declarat Ann Stefanek, un purtător de cuvânt al instituţiei, citat de publicaţiile Air Force Magazine şi DefenseNews.com. Programul pentru care se alocă 928 de milioane de dolari se numeşte Armă de Atac Convenţională Hipersonică (HCSW).

"Nu putem oferi mai multe detalii despre acest proiect", a precizat oficialul citat, explicând că cele mai multe informaţii sunt clasificate.

Celălalt proiect la care face referire oficialul citat se numeşte Armă de Reacţie Rapidă Lansată Aerian. Nu este clar care va fi nivelul de finanţare pentru acest program.

Pentagonul vrea ca cele două rachete de croazieră, care vor atinge viteze de cel puţin cinci ori mai mari decât cea a sunetului, să poată fi lansate inclusiv din avioane de vânătoare.

Departamentul Apărării a admis că este vorba de o "competiţie foarte mare" cu Rusia şi China în acest domeniu.

Oficiali din cadrul Pentagonului - în principal subsecretarul Apărării responsabil de Cercetare, Michael Griffin - au evidenţiat necesitatea accelerării investiţiilor în tehnologie hipersonică. "Cel mai semnificativ avans al adversarilor noştri este dezvoltarea de către China a unui sistem destul de eficient pentru atacuri convenţionale rapide cu raze de acţiune de mii de kilometri", a explicat Michael Griffin acum câteva zile în Comisia pentru Forţe Armate a Camerei Reprezentanţilor.