21 august 2019

Statele Unite, acuzate că permit Israelului să bombardeze obiective militare proiraniene din Irak

Mihai Draghici

Statele Unite permit Israelului să efectueze bombardamente pe teritoriul Irakului, acuză un grup paramilitar iranian, după un nou raid aerian suspect produs pe teritoriul irakian.

Sursă foto: Mediafax

Cel mai recent incident din Irak atribuit Israelului s-a produs marţi. O explozie, cauzată de un presupus raid aerian, a avut loc la un depozit de armament situat în baza militară Balad, la 80 de kilometri nord de Bagdad, în provincia Salahuddin. Depozitul aparţine grupului paramilitar iranian Forţele de Mobilizare Populară, relatează postul tv Al Jazeera.

"Anunţăm că, în definitiv, Statele Unite au responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat şi vom trage la răspundere Statele Unite pentru ce s-a întâmplat astăzi. Nu avem altă opţiune în afară de a ne apăra cu armele pe care le avem la dispoziţie", a avertizat Abu Mahdi al-Muhandis, comandantul adjunct al Forţelor de Mobilizare Populară. Grupul paramilitar iranian susţine că Statele Unite au permis transferul în Irak a patru drone militare israeliene, care efectuează bombardamente.

Un raport elaborat de Guvernul Irakului obţinut de agenţia Associated Press arată că o explozie masivă produsă în urmă cu o săptămână la periferia Bagdadului a fost rezultatul unui atac cu drone. Incidentul de la Baza Al-Saqr s-a soldat cu moartea unei persoane şi rănirea altor 29.

Un oficial irakian citat de cotidianul Asharq al-Awsat a declarat că explozia a fost rezultatul unui raid aerian efectuat de Israel sau de Statele Unite. "Semnalele arată că Israelul continuă ce a început în Siria, posibil cu susţinere americană, atacând obiective iraniene" din Irak, a precizat oficialul irakian, sub protecţia anonimatului.

Israelul pare să fi intensificat raidurile aeriene în Irak. Surse occidentale au declarat la sfârşitul lunii iulie că aviaţia militară israeliană a efectuat cel puţin două bombardamente în Irak, vizând poziţii militare iraniene. Conform postului Al-Arabiya, în atacuri au murit militari din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran şi combatanţi ai mişcării şiite libaneze Hezbollah.

Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu pe această temă. Armata irakiană a confirmat moartea unui combatant iranian şi rănirea altor doi.

Bombardamentele marchează o extindere a operaţiunilor antiiraniene efectuate de armata israeliană. Israelul efectuează frecvent raiduri aeriene în Siria, vizând transporturi de armament destinate mişcării şiite libaneze Hezbollah, o organizaţie susţinută de Iran. Hezbollah a trimis combatanţi în Siria pentru a ajuta Administraţia Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste.