25 septembrie 2018

Statele din acordul nuclear au fost de acord să menţină relaţiile comerciale cu Iranul

Teodora Marinescu

Statele care susţin acordul nuclear cu Iranul au anunţat luni că vor continua să lucreze la crearea unui mecanism special pentru menţinerea comerţului cu Teheranul, după ce preşedintele american a anunţat în luna mai că retrage SUA din înţelegere, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"O parte esenţială a acordului şi a implementării sale este posibilitatea oferită Iranului de a îi fi ridicate sancţiunile, iar din acest motiv discutăm în această sear, paşi operaţionali concreţi", a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

"Iranul are argumente şi motive bune de a rămâne în acord", a adăugat Mogherini.

Donald Trump a semnat în luna august ordonanţa executivă prin care sunt reintroduse sancţiunile împotriva Iranului, liderul de la Casa Albă denunţând din nou Acordul nuclear "oribil" semnat de marile puteri cu Teheranul.

În acest context, miniştrii de Externe ai statelor din Blocul comunitar şi-au luat angajamentul de a proteja firmele europene care colaborează cu Iranul.

Donald Trump a semnat luni după-amiază ordonanţa executivă prin care sunt reintroduse sancţiunile împotriva Iranului, liderul de la Casa Albă denunţând din nou Acordul nuclear "oribil" semnat de marile puteri cu Teheranul.