07 ianuarie 2019

Starul NBA Enes Kanter, un critic al lui Recep Erdogan, se teme să meargă la un meci în Marea Britanie

Mihai Draghici

Starul NBA Enes Kanter, blocat scurt timp pe Aeroportul Otopeni în mai 2017, refuză să meargă la un meci de baschet programat în Marea Britanie de teama unei tentative de asasinat, în contextul în care este un contestatar al Administraţiei Recep Tayyip Erdogan, relatează BBC News online.

Sursă foto: Mediafax

New York Knicks, echipa lui Enes Kanter, ar urma să joace cu Washington Wizards pe Arena O2 din Londra pe 17 ianuarie.

Însă Enes Kanter, în vârstă de 26 de ani, a declarat pentru postul Radio 1 Newsbeat că nu va participa la acest meci. "Administraţia din Turcia este obsedată de mine. Eu vorbesc împotriva preşedintelui Erdogan, astfel că nu mă simt în siguranţă. Este trist (...), îmi doream foarte mult să văd Londra, dar nu pot risca", a declarat Enes Kanter.

"Nu spun că Erdogan intenţionează să efectueze vreo operaţiune împotriva mea la Londra, dar acolo sunt mulţi susţinători nebuni ai preşedintelui Turciei. Aţi putea spune că sunt paranoic că nu îmi asum riscul. Echipa mea de protecţie mi-a spus că dacă merg la Londra nu pot ieşi din cameră pentru alte activităţi. Primesc din ce în ce mai multe ameninţări cu moartea, sute în ultimele zile. Dar nu voi înceta să fiu critic, vreau ca toată lumea să ştie ce se întâmplă în Turcia", a spus Kanter.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan îi atribuie clericului turc Fethullah Gülen, stabilit în SUA, organizarea tentativei de lovitură de stat din 2016. Fethullah Gülen neagă acuzaţiile. Enes Kanter, educat în reţeaua educaţională a lui Fehtullah Gülen, a exprimat susţinere pentru clericul musulman disident. Starul NBA îl critică frecvent pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Procurorii turci au cerut condamnarea la patru ani de închisoare a starului NBA Enes Kanter, blocat scurt timp pe Aeroportul Otopeni în luna mai 2017, jucătorul de baschet fiind acuzat că l-a insultat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Enes Kanter, jucător al echipei de baschet americane New York Knicks, este acuzat de procurorii turci că a folosit platforma de microblogging Twitter pentru "calomnierea şi luarea în derâdere" a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Paşaportul lui Enes Kanter a fost anulat de autorităţile turce, iar pe numele lui există un mandat de arestare pentru susţinerea acordată clericului musulman turc Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că a organizat tentativa de lovitură de stat militară din iulie 2016. Kanter este un simpatizant al lui Fethullah Gulen, care locuieşte în statul american Pennsylvania din anul 1999. Gulen neagă orice implicare în complotul militar din Turcia.

Enes Kanter a fost blocat pe Aeroportul Otopeni pe 20 mai 2017, dat fiind că autorităţile române aflaseră că paşaportul lui fusese anulat de Turcia. Ulterior, Enes Kanter a revenit în Statele Unite. După ce a fost blocat pe Aeroportul Otopeni, Enes Kanter l-a numit pe Recep Tayyip Erdogan drept "Hitlerul secolului nostru". Ca reacţie la cererea procurorilor turci, Enes Kanter a transmis în decembrie 2017: "Am spus mai puţin decât merită acest om lipsit de onoare. Adaugă patru ani pentru mine, stăpâne".