18 februarie 2019

Starea de sănătate a fostului spion rus Serghei Skripal s-a înrăutăţit

Ioana Scholler

Serghei Skripal, victima otrăvită cu agentul Noviciok, primeşte îngrijiri acasă pentru că starea lui de sănătate s-a înrăutăţit, transmite mirror.co.uk.

Sursă foto: Mediafax

Spionul rus în vârstă de 67 de ani şi fiica sa, Yulia, în vârstă de 33 de ani, au supravieţuit după ce au fost atacaţi cu agentul chimic Noviciok, în luna martie a anului trecut. 

Bărbatul, fost agent dublu pentru MI6, a fost internat timp de două luni în spital în urma atacului. Cu toate acestea, o sursă din cadrul serviciilor secrete susţine că „starea lui de sănătate s-a înrăutăţit, iar acesta primeşte îngrijiri medicale acasă”.

Unele studii sugerează că expunerea la acest tip de agent chimic poate duce la pierderea memoriei pe termen lung şi de asemenea, poate cauza probleme musculare.

Skripal, fost colonel în agenţia de spionaj rusă GRU, nu a fost văzut şi se află într-o locuinţă sigură undeva în Marea Britanie. Fiica sa, Yulia, a fost filmată, la scurt timp după externare.

Departamentul de poliţie a declarat într-un raport că „Sergei Skripal va prima îngrijiri medicale pentru multă vreme”.

Cei doi suspecţi, colonelul Alexander Mishkin şi colonelul Anatoliy Chepiga, amândoi fiind ofiţeri în cadrul GRU, neagă orice implicare în acest caz. Un al treilea suspect, Denis Sergeev, a fost identificat de către siteul Bellingcat.

Părinţii lui Dawn Sturgess, singura persoană care a decedat vreodată în urma unui atac asemănător, au dat vina pe guvernul britanic pentru mutarea lui Skripal la Salisbury.

Parlamentarul conservator John Glen a criticat un grup de bărbaţi în urma unei farse făcute duminică. Aceştia au amplasat un steag rusesc deasupra catedralei din Salisbury.