28 august 2018

Staffan de Mistura a invitat oficialii din şapte ţări în Geneva pentru a discuta despre Siria

Bianca Pavaluca

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a invitat reprezentanţi din şapte ţări în Geneva în data de 14 septembrie, pentru a discuta despre situaţia din Siria, în contextul în care ONU încearcă să elaboreze un proiect de reformă constituţională pentru Siria, relatează Reuters.

Emisarul ONU a invitat la Geneva oficialii din Statele Unite, Marea Britanie, Arabia Saudită, Iordania, Germania, Franţa şi Egipt.

Întâlnirea va avea loc în data de 14 septembrie, la două zile după ce Mistura se va întâlni cu reprezentanţii Rusiei, Turciei şi Iranului pentru a discuta despre aceeaşi problemă.

„Întâlnirea va fi o oportunitate bună de a discuta desfăşurarea procesului politic în Siria”, a declarat Alessandra Vellucci, purtător de cuvânt al ONU.

Staffan de Mistura se va întâlni cu reprezentanţii Iranului, Rusiei şi Turciei la Geneva în perioada 11-12 septembrie.

Discuţiile de la Geneva vor avea ca scop stabilirea unei comisii care să elaboreze un proiect de reformă constituţională pentru Siria.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic. Bilanţul conflictului este de câteva sute de mii de morţi.

Iranul şi Rusia sunt principalii aliaţi ai Administraţiei de la Damasc, condusă de preşedintele Bashar al-Assad.