13 septembrie 2019

Spionajul industrial, tema unui nou conflict între Moscova şi Washington

Liviu Ioniţă

Alexander Korshunov, cetăţean rus, şeful departamentului dezvoltării afacerilor la conglomeratul de stat, filiala Rostec, United Engine Corporation, a fost reţinut pe 30 august, la Napoli, de autorităţile italiene, fiind acuzat că a furat documente cu informaţii tehnologice secrete de la General Electric pentru fi utilizate la un program de producere a unor motoare pentru avioane ruseşti. În aceeaşi cauză a fost acuzat şi un cetăţean italian, Paolo Bianchi, bănuit că a colaborat cu Korshunov în acest caz şi care, în trecut, a lucrat la o filială a General Electric. Cei doi au fost puşi sub acuzare de Departamentul american de Justiţie pentru faptul că au încercat să fure secrete comerciale de la o companie americană de aviaţie. Ministerul rus de externe şi preşedintele Putin au reacţionat prompt acuzând Statele Unite de „vânarea cetăţenilor ruşi, ceea ce duce la o degradare suplimentară şi un curs imprevizibil al relaţiilor ruso-americane”.

Sursă foto: Mediafax

 

Conspiraţie şi furt de secrete de la o companie americană

La 30 august 2019, un cetăţean rus a fost arestat pe aeroportul Capodichino din Napoli, Italia, în urma unei notificări roşii a Interpol.

Cetăţeanul rus, Alexander Yuryevich Korshunov, în vârstă de 57 de ani, este subiectul unei plângeri penale, dată publicităţii în 5 septembrie a.c., de către Departamentul de Justiţie al SUA. Potrivit procurorilor americani, Korshunov este acuzat de spionaj industrial.

Acuzaţiile nu îl vizează doar pe cetăţeanul rus, împreună cu acesta fiind vizat şi Paolo Bianchi, de 59 de ani, pentru conspiraţie şi furt de secrete de la GE Aviation, o companie americană de aviaţie.

GE Aviation, o filială a General Electric, are sediul central în Evendale, Ohio, şi se află printre principalii furnizori de motoare de avioane şi diverse componente destinate aeronavelor civile şi militare. Deţine o reţea globală de servicii pentru a-şi susţine ofertele, pe site-ul firmei fiind menţionat că GE Aviation devine o afacere industrială digitală prin capacitatea sa de a valorifica fluxuri mari de date care oferă informaţii deosebite şi cu valoare operaţională reală pentru clienţi.

Potrivit Departamentului de Justiţie, Alexander Korshunov a fost angajat la United Engine Corp (UEC), care avea ca filială Aviadvigatel, entitate listată de Departamentul de Comerţ al SUA, în septembrie 2018, pentru activităţi contrare securităţii naţionale şi intereselor Statelor Unite. Paolo Bianchi a lucrat, mai întâi la filiala italiană a GE Aviation, perioadă în care a fost responsabil pentru afaceri în China, Rusia şi Asia, şi, ulterior, pentru firma Aernova în Forli, Italia.

Cele două firme, Aviadvigatel şi Aernova, au derulat împreună contracte şi se presupune că, între 2013 şi 2018, Bianchi - în numele lui Korshunov - a angajat lucrători ai filialei italiene a GE Aviation pentru consultanţă privind cutiile de viteze destinate motoarelor cu reacţie. În rapoartele lor au folosit date secrete şi, în pofida proprietăţii intelectuale a GE Aviation, în declaraţiile de muncă ale angajaţilor se preciza că deţinătorii brevetului şi proprietăţii intelectuale obţinute ca urmare a lucrării sunt … Ministerul Industriei şi Ministerul Comerţului Federaţiei Ruse.

 

Cine este Korshunov şi pentru cine lucrează?

Absolvent al Institutului de Inginerie Energetică din Moscova, cu un MBA la Viena, la Universitatea de Economie şi Comerţ, fost diplomat (secretar III al Ministerului de Externe al URSS, viceconsul al Rusiei la Istanbul între anii 1990-1995, secretar II al Ministerului rus de Afaceri Exterene până în 1999), Alexander Yuryevich Korshunov a fost director de dezvoltare al firmei JSC United Engine Corporation (ODK), companie rusă de stat, parte a grupului Rostec.

United Engine Corporation produce motoare pentru aviaţia militară şi civilă, are contribuţii la programe spaţiale, realizează unităţi diferite de generare energie electrică şi termică. A creat o nouă versiune a motorului de aviaţie PD-14 pentru avioanele comerciale MS-21 ( "Magistralny Samoliot 21 veka"  / "Mainline aircraft of the 21st century" / Avionul secolului 21), considerat prioritate în Programul de Stat al Federaţiei Ruse Dezvoltarea industriei aerospaţiale în 2013-2025. Compania este cunoscută şi pentru faptul că a construit şi introdus pe piaţă noi modele de turbine cu gaz, printre clienţii săi obişnuiţi fiind Rosneft, Rosatom şi Roscosmos.

Dvigatel este cuvântul rusesc pentru motor. Aviadvigatel, fondată în 1939, este, de fapt, un birou de proiectare al United Engine Corporation, specializat în dezvoltarea motoarelor de avioane civile şi militare, inclusiv PD-14.

Se pare că PD-14 ar fi, de fapt, în centrul presupusei activităţi de spionaj, considerându-se că cetăţeanul rus a intrat ilegal în posesia unor documente de la General Electric pentru a le putea reutiliza pentru programul rus necesar dezvoltării unui motor pentru noua aeronavă civilă MS-21.

PD-14, considerat un program vital pentru Moscova, este amânat constant, ca urmare a sancţiunilor internaţionale (Carlo Bonini, Repubblica).

Sosit la Napoli, după unii direct de la Moscova, după alţii, ulterior unei deplasări prin mai multe ţări europene, Alexander Korshunov a fost plasat (pe 30 august) sub supraveghere maximă la închisoarea din Poggioreale, cel puţin pentru o vreme, fiind aşteptată cererea de extrădare.

Alexander Korshunov, al cărui caz este, în Italia, în atenţia procurorului general Luigi Riello (Il Messaggero), a fost subiectul unei notificări roşii emise de Interpol.

Notificarea roşie a Interpol reprezintă o cerere de localizare şi arestare provizorie a unei persoane care urmează să fie extrădată, emisă la solicitarea unei ţări membre a Interpol sau a unui tribunal internaţional pe baza unui mandat de arestare.

Nu este vorba de un mandat internaţional de arestare, iar fiecare ţară decide asupra valorii legale pe care o conferă notificării roşii. De asemenea, deocamdată Alexander Korshunov este, potrivit plângerii penale, doar subiectul unor acuzaţii, fiind considerat nevinovat până la momentul în care vinovăţia este dovedită într-o instanţă de judecată.

 

Reacţii „la cald” ale autorităţilor ruse

După reţinerea cetăţenului rus, potrivit Interfax, diplomaţii ruşi au solicitat Departamentului de Stat al SUA să renunţe la cererea de extrădare în Statele Unite, susţinând că este inadmisibilă vânarea cetăţenilor ruşi în întreaga lume, ceea ce este contrar dreptului internaţional şi duce la o degradare suplimentară şi un curs imprevizibil al relaţiilor ruso-americane.

Publicaţia rusă Vedomosti, citând serviciul de presă al grupului Rostec, susţine că situaţia va fi rezolvată pe canale diplomatice, Korshunov nefiind implicat în nicio activitate ilegală.

Potrivit Ministerului rus de Externe, reţinerea lui Korshunov în Italia la solicitarea Statelor Unite reprezintă o manifestare a concurenţei neloiale, aşa cum o consideră, de altfel, şi preşedintele rus.

Pentru Vladimir Putin, United Engine Corporation nu a făcut decât să construiască un nou motor, primul produs rusesc de înaltă tehnologie în 28 de ani, pentru care a fost semnat un contract cu o companie italiană de consultanţă, ceea ce reprezintă o practică naturală în toată lumea, o lucrare comercială cu partenerii europeni.

Nu trebuie să furăm nimic: am făcut totul cu propriile noastre mâini şi cu mintea noastră, cu minţile specialiştilor noştri. Consultările, lucrările comune pentru produse moderne de înaltă tehnologie, sunt practici publice absolut naturale şi deschise. Reţinerea cetăţenilor ruşi, la solicitarea Statelor Unite, interferează cu relaţiile bilaterale, consideră liderul de la Kremlin.

 

Al cui angajat a fost Paolo Bianchi?

Mass media a adus în prim plan cazul cetăţenului rus şi arestarea acestuia. Ce se ştie, însă, despre Paolo Bianchi, partenerul său în presupusa afacere de spionaj? Nimic. Şi totuşi …

În declaraţia Departamentului de Justiţie al SUA este făcută o scurtă precizare privind faptul că cetăţeanul italian a lucrat la … o firmă din Forli: Aernova.

În 1986, Giancarlo Giunchi, cu diplomă tehnică şi diverse studii de masterat, a înfiinţat compania Aernova Srl, situată în interiorul aeroportului internaţional Forli, beneficiind de aeronave proprii, un hangar, birouri şi efectuând diverse tipuri de servicii aeriene, precum fotografie aeriană, şcoală de zbor, întreţinere aeronave, servicii aeriene pentru mediu, protecţie civilă etc.

În 2003, acelaşi Giunchi a înfiinţat în Forli şi compania Dieseljet Srl, destinată proiectării, construcţiei şi certificării motoarelor diesel avansate pentru aplicaţii aeronautice, fiind, se pare, prima companie europeană din sectorul motoarelor aeronautice care a acordat o licenţă de construcţie unei companii americane. În 2004, Giunchi a preluat şi compania „istorică” Aeronautica Srl Bologna, înfiinţată în 1946, care opera în domeniul ingineriei instalaţiilor şi avionicii.

Profilul de Twitter aparţinând lui Giancarlo Giunchi trimite la site-ul aernova.it, unde firma Aernova Aerospace Industries S.p.A, fondată în … 1986, susţine că este producător mondial de motoare cu piston şi furnizor de tehnologie avansată de energie aeronautică, cu sediul central în Forli şi baze de producţie şi centre de cercetare şi dezvoltare atât în Forli, cât şi în … districtul Binhai din Weifang, China. Firma oferă soluţii integrate pentru aplicaţii destinate motoarelor de avioane, dezvoltare tehnologică şi servicii aeronautice.

Se precizează, printre altele, că Aernova a fost certificată de către European Aviation Safety Agency (EASA) şi că derulează cooperări … în profunzime … cu GM Atomic Energy, Fiat Power Research, Italia International Research Center şi Universitatea din Bologna în domeniul modernizării tehnologiei.

Şi, un fapt semnificativ: în 2017, Aernova a co-fondat Aernova Aerospace Products SPA, urmărind să integreze mai multe companii de aviaţie pentru a solicita listarea internaţională, iar, în iunie 2018, Aernova a înfiinţat Aernova Aero engine Co. Ltd. în districtul Binhai, Weifang, China.

Coincidenţă sau nu, atât postările de pe contul de Twitter al lui Giancarlo Giunchi, cât şi news-urile de pe site-ul aernova.it se opresc la anul 2018, undeva în luna iulie.

Din nou, coincidenţă sau nu, în 2018, conform portalecreditori.it, Tribunalul Civil şi Penal din Forli a declarat închiderea procedurii de faliment pentru … Aernova Srl.

Al cui angajat a fost Paolo Bianchi? Potrivit Departamentului de Justiţie al Statelor Unite, al … firmei Aernova din Forli.

Şi tot de la procurorii americani ştim că, alături de cetăţeanul rus Alexander Korshunov, este învinuit pentru furt de secrete de la firma americană GE Aviation.

Aceeaşi firmă de unde ar fi încercat să fure informaţii sensibile cetăţeanul chinez Yanjun Xu, ceea ce am aflat tot de la Departamentul de Justiţie, în octombrie 2018.

 

Despre restul, aşa cum se spune uneori pe genericul unui film, orice asemănare cu fapte şi persoane din realitate este total întâmplătoare.