24 ianuarie 2023

Spiegel: Germania a decis trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina

Andreea Soare

Spiegel anunţă, în baza unor surse din guvernul german, că Berlinul a decis trimiterea de tancuri Leopard Ucrainei, în contextul presiunilor mai multor lideri europeni asupra cancelarului Olaf Scholz.

Sursă foto: Mediafax

Informaţia, bazată de asemenea pe surse familiare problemei, a fost transmisă şi de Financial Times. Cu toate acestea, nu se ştie oficial  nimic nici despre ce model al tancurilor Leopard este vorba, nici despre numărul de tancuri pe care le vor primi ucrainenii. Spiegel anunţă pe surse că ar fi vorba despre 14 tancuri Leopard 2A6.

Germania s-a aflat în centrul presiunilor din partea aliaţilor Kievului după ce, la întâlnirea liderilor apărării de vinerea trecută, de la Baza Aeriană Ramstein din Germania, nu s-a ajuns la niciun consens pe acest subiect. 

Ucraina a cerut de nenumărate ori mai multe arme grele de la Occident pentru a-şi putea recupera teritoriul pe care ruşii l-au ocupat ilegal în Ucraina. Kievul se teme că Rusia ar putea porni o ofensivă majoră în curând.

Deşi nu există, în acest moment, informaţii oficiale privind trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina, Spiegel anunţă şi că Germania va permite ca celelalte ţări care deţin aceste tancuri să le ofere ucraienilor. Una dintre ţările care aşteaptă cu nerăbdare răspunsul Germaniei în acest sens este Polonia.