11 aprilie 2024

Specialiştii americani în securitate cibernetică, trimişi în 2023 în 17 ţări pentru a ajuta guverne străine să facă faţă atacurilor cibernetice. Rusia şi China rămân principalele ameninţări la adresa securităţii cibernetice

Andreea Soare

Specialiştii americani în securitate cibernetică au fost trimişi, în 2023, în 17 ţări pentru a întări reţelele altor guverne şi pentru a dezvălui metodele folosite de hackeri pentru a ataca cibernetic, a declarat generalul forţelor aeriene americane, Timothy Haugh, într-o audiere în faţa Comitetului Forţelor Armate, care a avut loc ieri.

Sursă foto: Mediafax

Misiunile desfăşurate de Comandamentul Cibernetic al SUA, mai precis de CNMF (Cyber National Mission Force), au ajuns la un total de 22 de dislocări, unele având loc simultan în mai multe puncte ale globului.

Acest tip de misiuni sunt desfăşurate în urma unei invitaţii din partea unui guvern străin şi nu sunt tot timpul dezvăluite. Fac parte din strategia de cooperare a CYBERCOM, o modalitate de a fi în contact constant cu inamicii şi de a lua măsuri proactive, nu reactive.

Această unitate a CYBERCOM a mai fost dislocată în afara ţării, în trecut, când a lucrat şi cu Ucraina, înainte de invazia ruşilor. A lucrat, de asemenea, şi cu Albania, înainte atacurilor cibernetice ale Iranului, cu Letonia, Estonia, Croaţia, Lituania, Muntenegru şi Macedonia de Nord.

În timpul audierii, Haugh a numit China şi Rusia drept principalii inamici ai SUA din punct de vedere cibernetic, întrucât aceste două ţări au inclus capabilităţile de atac cibernetic în planificarea militară şi operaţiunile desfăşurate pentru a câştiga un avantaj în cazul unui conflict sau al unei situaţii de criză.

De asemenea, Haugh a declarat că atât China, cât şi Rusia şi Iran folosesc reţelele sociale şi site-urile de dezinformare pentru a contura naraţiuni diverse, care să provoace instabilitate şi confuzie. China a fost numită de acesta şi singura ţară „care are intenţia şi capacitatea de a recontura ordinea internaţională”.

Despre Rusia, Haugh a spus că, cel mai probabil, va viza alegerile prezidenţiale din SUA, din acest an, aşa cum a mai făcut-o şi în trecut.