Specialişti români participă la Cyber Coalition 2019
Andreea SoareMai mult de 75 de experţi români, coordonaţi de către Agenţia de Apărare Cibernetică din Comandamentul Apărării Cibernetice a Ministerului Apărării Naţionale şi care acţionează de la Centrul de excelenţă pentru tehnologii avansate de securitate cibernetică din Academia Tehnică Militară, participă la Cyber Coalition 2019, cel mai important exerciţiu de apărare cibernetică organizat de NATO, ce se desfăşoară în perioada 2-5 decembrie având Centrul de coordonare în oraşul Tartu, Estonia, anunţă MApN.

MApN, MAI, SIE, SPP, SRI, STS şi CERT-RO trimit specialişti în Tartu, însoţiti şi de parteneri privaţi în domeniul securităţii cibernetice, din cadrul companiilor Bitdefender, Certsign, Oracle, Provision, Safetech şi Secureworks.
„Exerciţiul, planificat de Comandamentul Aliat pentru Transformare şi condus de Comitetul militar al NATO, are ca obiectiv principal instruirea şi testarea capacităţii de reacţie a Alianţei de a-şi apăra infrastructurile critice faţă de provocări terţe atunci când se operează într-un domeniu deschis confruntărilor cibernetice. La exerciţiu participă reprezentanţi din toate ţările membre ale Alianţei, din Agenţia pentru Comunicaţii şi Informatică a NATO, din Centrul de Excelenţă al NATO pentru Apărare Cibernetică, specialişti din mediul militar cât şi din cel privat şi academic, precum şi reprezentanţi ai unor ţări non-membre NATO. Exerciţiul este de tip distribuit, iar fiecare naţiune participă cu o echipă naţională, prin conectarea în mod securizat la poligonul cibernetic din cadrul Ministerului Apărării din Estonia, reţea configurată pentru acest exerciţiu de către personal din Centrul Cyberint al Serviciului Român de Informaţii”, transmit reprezentanţii MApN, într-un comunicat de presă.
În urma exerciţiului, se aşteaptă o îmbunătăţire a colaborării a coordonării între experţii naţionali şi cei ai Alianţei, prin exersarea procedurilor şi a măsurilor de reacţie rapidă la incidentele de apărare ciberentică, experţi care îşi folosesc abilităţile tehnice de a gestiona o serie de scenarii, a căror complexitate a crescut foarte mult în ultimii ani.
„Utilizând un mediu virtual controlat şi securizat, toţi participanţii trebuie să rezolve scenarii care implică vulnerabilităţi, ameninţări şi riscuri complexe şi la care trebuie să ofere soluţii promte”, se mai arată în comunicat.
