24 noiembrie 2018

Spania si UE s-au înţeles în privinţa statutul Gibraltarului

Bianca Pavaluca

Administraţia de la Madrid a ajuns la un acord cu reprezentanţii Uniunii Europene în ceea ce priveşte statutul provinciei britanice Gibraltar, oferind astfel asigurări că summitul UE pe tema acordului Brexit programat duminică va avea loc, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a transmis sâmbătă că a ajuns la un acord în ceea ce priveşte statutul Gibraltarului şi că summitul pe tema Brexit programat duminică va avea loc.

De asemenea, Sanchez a transmis că orice decizie privind provincia Gibraltar va fi luată împreună cu Spania.

„Negocierile între Spania şi Marea Britanie au avut loc în această noapte. În urma unei conversaţii telefonice, Donald Tusk (preşedintele Consiliului European, n.red.) şi Pedro Sanchez au ajuns la un acord în ceea ce priveşte Gibraltarul. Summitul se va desfăşua conform planului”, a declarat o sursă diplomatică pentru Reuters.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că solidaritatea şi dialogul au reprezentat „calea europeană de a rezolva această problemă”, în urma unei discuţii purtate sâmbătă cu Pedro Sanchez.

Declaraţiile lui Junker au fost făcute după ce Spania a primit suficientă siguranţă în ceea ce priveşte statutul Gibraltarului, pentru a renunţa la opţiunea de veto din cadrul summitului care urmează să aibă loc duminică.

Pedro Sanchez, premierul Spaniei, a avertizat vineri că summitul UE pe tema acordului Brexit, programat duminică, ar putea fi anulat în cazul în care nu se ajunge la o înţelegere privind statutul viitor al provinciei britanice Gibraltar.

Guvernul din Marea Britanie a transmis sâmbătă, prin intermediul unui comunicat, că va discuta direct cu Spania viitorul Gibraltarului.

„Pentru negocierile de retragere, având în vedere circumstanţele speciale privind provincia Gibraltar, am purtat discuţii cu Spania în care a fost implicat direct şi Guvernul din Gibraltar. Aceste discuţii au fost constructive şi dorim să avem aceeaşi abordare şi în viitoarea relaţie”, se menţionează în comunicat.

Oficialii de la Madrid au acuzat Marea Britanie că a introdus o clauză în acordul de retragere care ar permite ca în provincia britanică Gibraltar să fie aplicaţi termenii unui viitor tratat comercial cu UE fără să mai fie necesar acordul Spaniei.

Londra doreşte ca acordul privind ieşirea Marii Britanii din UE şi cel privind relaţiile viitoare post-Brexit să se aplice şi provinciei Gibraltar, în timp ce Madridul vrea ca viitorul statut al acestui teritoriu să fie negociat bilateral.