20 iunie 2019

Spania cere Franţei extrădarea fostului lider al ETA, Josu Ternera

Andrei Vacaru

Autorităţile spaniole au solicitat oficial Franţei extrădarea fostului lider al grupării separatiste basce ETA, Josu Ternera, care a fost arestat luna trecută în Franţa în urma unei operaţiuni comune a autorităţilor din cele două ţări, a informat o sursă judiciară franceză, citată de Euronews.

Sursă foto: Mediafax

Madridul doreşte judecarea acestuia pentru un atac cu bombă din 1987 din Zaragoza, care a dus la moartea a 11 persoane.

O instanţă din Paris a decis miercuri că Ternera poate fi eliberat sub control judiciar, însă el a fost menţinut în arest după ce autorităţile franceze au primit solicitarea de extrădare, a informat aceeaşi sursă.

Ternera, pe numele său real Jose Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, a fost liderul grupării ETA, organizaţie care a ucis peste 850 de persoane în timpul unui război de gherilă pentru înfiinţarea unui stat basc în nordul Spaniei şi sud-vestul Franţei.

Ternera a fost dat în urmărire în 2002. El este acuzat în Spania de implicare într-un atac cu bombă asupra unei secţii de poliţie din Zaragoza, în 1987, care a dus la moartea a 11 persoane, inclusiv şase copii. El a fost condamnat în lipsă în 2017, la opt ani de închisoare pentru terorism. Gruparea ETA a fost oficial desfiinţată în mai 2018.