13 octombrie 2021

Spania anunţă evacuarea, prin Pakistan, a încă 160 de afgani din categoriile de persoane vulnerabile

Andreea Soare

Ministerul apărării din Spania a anunţat că a evacuat încă 160 de afgani care au fost iniţial lăsaţi în urmă, în contextul preluării controlului ţării de către talibani, scrie AP.

Sursă foto: AP

Cei 160 de afgani se alătură altor 83 de cetăţeni din Afganistan care au ajuns în baza aeriană de lângă Madrid, luni. Potrivit ministerului apărării, afganii, înainte de a ajunge în Spania, au fost extraşi din ţară prin Pakistan.

Spania a lansat această misiune pentru a evacua angajaţii afgani care nu au putut părăsi Afganistanul în timpul operaţiunilor de evacuare din august, când a reuşit să scoată din ţară în jur de 2.200 de spanioli şi afgani prin intermediul aeroportului Kabul.

Luna trecută, ministrul spaniol al afacerilor externe, Jose Albares, a vizitat şi Pakistanul şi Qatarul pentru a le cere ajutor în privinţa evacuării afganilor.

România a evacuat, până în prezent, un total de 156 de cetăţeni afgani din categoriile de persoane vulnerabile: colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora. Pe lângă aceştia, România a evacuat 49 de cetăţeni români şi 7 cetăţeni ai unor state aliate.