19 februarie 2024

Soţia lui Navalnîi acuză autorităţile ruse că disidentul a fost otrăvit cu Noviciok

Gabriel Pecheanu

Soţia lui Navalnîi acuză autorităţile ruse că l-au otrăvit pe opozant cu Noviciok şi că i-au ascuns cadavrul pentru ca urmele de Novichok – un agent neurotoxic – să dispară din corpul său, notează Sky News.

Sursă foto: AP

Iulia Navalnaia a promis că îi va numi pe cei implicaţi în moartea sa şi că va afla de ce a fost ucis.

„Astăzi, pentru prima dată pe această pagină, mă adresez vouă. În locul meu, trebuia să fie altă persoană, dar această persoană a fost ucisă de Vladimir Putin. Undeva într-o colonie la capătul nordului, după cercul polar unde-i iarnă veşnică, Putin nu doar l-a ucis pe Aleksei Navalnîi, dar a ucis cu el şi speranţa noastră. Libertatea! Viitorul nostru! Noi ştim de ce Putin l-a omorât pe Aleksei Navalnîi, acum 3 zile şi curând vă vom spune tot, dar cel mai important ce putem face pentru Aleksei şi pentru noi e să continuăm să luptăm. Eu voi continua tot ceea ce a început Aleksei Navalnîi. Am să continui să lupt pentru ţara noastră şi vă îndemn să fiţi alături de mine. Să împărţim nu doar suferinţa, ci şi durerea care ne-a acoperit şi nu ne lasă. Eu vă rog să împărtăşiţi cu mine furia şi ura faţă de cei care şi-au permis să ne omoare viitorul. Mă adresez vouă cu cuvintele lui Aleksei, în care cred foarte mult: Nu e ruşine să faci puţin, e ruşine să nu faci nimic! E ruşine să să te laşi speriat de alţii. Rusia, liberă, paşnică, fericită, frumoasă Rusie a viitorului, la care a visat soţul meu. De asta avem nevoie! Eu vreau să trăiesc în astfel de Rusie, eu vreau ca într-o astfel de Rusie copiii mei să trăiască. Eu vreau să o construim împreună! Aşa cum şi-o imagina Aleksei Navalnîi. Doar aşa, nu altfel. Felul cum s-a sacrificat poate să nu fie în zadar! Luptaţi şi nu renunţaţi. Eu nu mă tem şi voi să nu vă temeţi”, a spus soţia disidentului rus.

Navalnîi, cel mai aprig contestatar intern al preşedintelui rus Vladimir Putin, a căzut inconştient şi a murit vineri după o plimbare în închisoare.

Navalnîi a fost arestat în 2021. El ispăşea o pedeapsă cumulată de peste 30 de ani pentru diferite infracţiuni despre care el a susţinut că sunt înscenate cu scop politic.